Päiväkotiin jättäminen – miten helpottaa erohetkeä? ❤️

Päiväkotiin tai hoitoon jättäminen voi olla vaikea hetki sekä lapselle että vanhemmalle (been there!). Pienen ihmisen sydäntäsärkevä “äitiiiiiii!”-itku… Jestas, että se on useasti sattunut sydämeen. Todellakin siis tiedän, miltä erohetket voivat tuntua. Samalla kuitenkin olen useita vuosia varhaiskasvatuksessa ollut ammattilaisen roolissa tukemassa niin vanhempia, kuin pikkuisiakin erotilanteiden yli ja näitä kahta näkökulmaa olen hyödyntänyt kootessani nämä vinkit. Tässä siis muutamia vinkkejä, joiden avulla voit luoda lempeän rutiinin päiväkotiin jättämiseen ja helpottaa siirtymää. ❤️

1. Valmistele lapsi jo matkalla

Kun olette matkalla päiväkotiin, kerro lapselle, minne olette menossa, ja maalaa hänelle positiivinen kuva tulevasta päivästä. Käytä yksityiskohtia ja kuvailua, jotta lapsi voi kuvitella edessä olevan päivän:
”Me ollaan menossa tänään taas päiväkotiin. Muistatko ne hienot lelut, joilla leikit eilen? Mitähän kivaa te tänään taas teette? (yleisin itse käyttämäni lause!) Ja kuka siellä on sinua vastassa? (Puhu aina kasvattajista nimellä, mahdollisimman paljon.) Minkähän kivan leikin keksisitte Leon kanssa?” (kannattaa myös mahdollisimman paljon tutustua muihin päiväkodin lapsiin, ottaa heihin kontaktia ja jutella heistä kotona nimellä)

2. Älä koskaan lähde salaa

Vaikka tekisi mieli välttää mahdolliset kyyneleet lähtemällä salaa, se ei ole hyvä ratkaisu. Se voi ehkä tuntua helpommalta itselle, kun ei tarvitse ottaa vastaan kyyneleitä, mutta tämä on lapselle hyvin epäreilu tapa. Kun lapsi huomaa, että olet lähtenyt salaa, hänen luottamuksensa voi horjua. Vaikka lapsi näyttäisi aluksi tyytyväiseltä, poissaolosi huomaaminen voi olla järkytys. Kerro aina, kun olet lähdössä, ja vakuuta, että palaat takaisin.

3. Tee hyvästelyistä sopivan pituiset ja lempeät

Yksi ihana tapa on luoda yhteinen “hyvästelyrutiini'“, joka on lyhyt, mutta täynnä rakkautta. Niiden ei tarvitse olla mitään ihmeellistä ja ne saattavat myös muodostua ihan kuin itsestään. Anna tämän rutiinin olla selkeä merkki siitä, että on aika erota. Usein sanotaan, että lähde mahdollisimman nopeasti, äläkä venytä hyvästejä. Tämä on sellainen neuvo, jonka ajatuksen ymmärrän, mutta itse ajattelen tämän ehkä vähän nyanssipitoisempana juttuna. Ei ole hyvä juttu loputtomiin venyttää lähtöä, lähteä ja tulla takaisin kymmenen kertaa koska lapsi itkee ja antaa vanhemman oman epävarmuuden siirtyä lapseen. MUTTA, mielestäni on samaan aikaan todella tärkeä havainnoida tilannetta ja lasta. Joskus on niin, että jos itku on aivan jäätävän kova erotilanteessa, onkin hyvä ottaa vähän takapakkia, jäädä hetkeksi tekemään lapselle erokokemuksesta turvallinen ja sitten lähteä. Mutta kieltämättä raja näiden kahden välillä on joskus hankala hahmottaa.

Olen muuten höpötellyt näistä jutuista sillisalaatti-höpöttelypodcastini The Villagen tässä jaksossa. Jos kestät kuunnella öö, tota, niinku ja muutenkin käsikirjoittamatonta “podcastia”, niin ehkä saat jaksosta vinkkejä ja vertaistukea. (Ainiin ja satunnaista kiroilua. Anteeksi.)

4. Käytä turvaesinettä

Pieni turvaesine, kuten pehmolelu tai huivi, voi auttaa lasta ikävässä. Voit sanoa:
”Tässä on hauvasi, se on täynnä äidin haleja. Kun sinulla on ikävä, voit puristaa sitä ja ajatella minua.”
Joissain päiväkodeissa kannustetaann myös ottamaan lapselle mukaan perhekuvia. Jos se tuntuu teille sopivalta tavalta, voitte laittaa päiväkotireppuun joko yhden kuvan tai vaikka kokonaisen albumin. Meidän perheessä todella toimiva tapa on ollut piirtää sekä lapsen, että vanhemman ranteeseen tussilla samanlainen sydän. Myös ystävyysrannekorut, joihin laitoimme “pusunappulan” ovat olleet avuksi.

5. Kerro, miksi lähdet ja mitä teette päivän aikana

Pidä keskustelu myönteisenä ja selitä, miksi lähdet töihin. Sen sijaan, että sanoisit, että “en minäkään haluaisi töihin mennä, mutta minun nyt vain on mentävä, joten sinun on oltava päiväkodissa, voisit kokeilla positiivisempaa ilmaisua:


”Sinä saat leikkiä, oppia ja pitää hauskaa päiväkodissa, ja minä saan tehdä töitä, jotka ovat minulle tärkeitä. Me molemmat teemme hienoja asioita tänään! Mutta tiedätkö mitä? Minulla tulee varmasti ikävä sinua, ja olen niin ylpeä meistä!”
Muista aina mainita, että tulet takaisin.

Erohetki voi sattua sydämeen, mutta johdonmukaiset ja selkeät rutiinit helpottavat eroa ja tuovat turvaa.

Tutustu oppaaseen

Jos kaipaat lisää käytännön vinkkejä ja tukea, Lempeä hoidon aloitus -opas tarjoaa kaiken tarvittavan, jotta päiväkotiin siirtyminen sujuu mahdollisimman pehmeästi. ✨

Edellinen
Edellinen

3 asiaa, jotka lopettivat perheemme nukkumaanmenotaistelut 🌙

Seuraava
Seuraava

Lapsen itsenäinen nukahtaminen —tarvitseeko siitä stressata?