Imetys varhaiskasvatuksen alkaessa

Pitääkö imetys lopettaa ennen varhaiskasvatuksen alkua?

Edelleen törmää aika ajoin uskomuksiin, että imetys kannattaisi lopettaa ennen varhaiskasvatuksen aloittamista, vaikka monelta näkökannalta asia on juuri päinvastoin ja imetystä kannattaa jatkaa päivähoidon aloittamisen yli, mikäli ei lopettamiseen ole jotakin muuta syytä. Etukäteen ei tarvitse tehdä muutoksia imetykseen tai maitomääriin päivähoidon aloittamisen takia. Niin lapsi, kuin rinnat sopeutuvat muutokseen. Imetys voi olla ihana tapa tankata läheisyyttä päiväkodin jälkeen, eivätkä sen tuomat terveyshyödyt lakkaa koskaan.

Onko lapselle mahdollista pumpata maitoa ja pyytää annettavan sitä varhaiskasvatuksessa?

Todennäköisesti ei, mutta tätä kannattaa tiedustella omasta varhaiskasvatusyksiköstä.

Mutta ei huolta, alle vuoden ikäinen, kiinteää ruokaa syövä vauva saa noin kolmelta-viideltä imetyskerralta tarvitsemansa maitomäärän, joten imetyskertoja vain iltapäivään ja iltaan (mahdollisesti yöhön), niin imetyksen kannalta ei kannata olla huolissaan!

Imettävä vanhempi sen sijaan saattaa joutua helpottamaan oloaan pumppaamalla tai lypsämällä työpäivän aikana.

Mikäli yöimetykset eivät liikaa kuormita työssäkäyvää, voi niitä aivan hyvin jatkaa. Yöimetykset voivat jopa olla hyvä tapa pitää yllä maidontuotantoa tässä isossa muutoksessa, jonka päivittäinen imetystauko imetykseen tuo.

Entä sitten rinnalle nukuttaminen?

Voitte aivan hyvin jatkaa sitä tapaa varhaiskasvatuksen alettuakin, mikäli olette kokeneet sen tähän saakka toimivaksi ja ihanaksi tavaksi. Mikäli haluatte ja jaksatte, voi olla hyödyllistä opetella ennen varhaiskasvatuksen alkua myös muita nukahtamistapoja. Niitä voi opetella lempeästi uniassosiaatioita kerrostamalla. Mikäli kuulet asiasta ensi kerran nyt ja tarvitset siihen vinkkejä, voit tutustua aiheeseen Nukuttamisoppaassa. Kerrostamisesta ei kannata kuitenkaan ottaa stressiä, vauvat ja lapset ovat viisaita ja eivätkä kyllä odota, että kaikki häntä hoitavat ja nukuttavat olisivat häntä imettämässä uneen, vaan muiden ihmisten kanssa lapsi nukahtaa toisella tavalla. 

Voiko imetys helpottaa sairastelukierrettä?

Imetyksen tuomat terveyshyödyt eivät poistu, oli imetetty lapsi sitten minkä ikäinen tahansa. Imetys saattaa suojata etenkin sairaalahoitoa vaativilta infektioilta, mutta myös pienemmät infektiot voivat imetyksen ansiosta olla lyhyempikestoisia ja lievempiä. Päiväkodissa lapsi altistuu joka tapauksessa runsaalle määrälle viruksia, joten ei varmasti ole yhtään haitaksi jatkaa päivittäistä vasta-aine-tankkausta.

Hyvä on kuitenkin tiedostaa myös se, että vaikkakin imetyksen terveyshyödyt ovat kansallisella tasolla kiistattomat, tulee myös imetetty lapsi sairastamaan jonkun verran varhaiskasvatuksen aloitettuaan. Mutta tämä on tarpeenkin, sillä tavalla me ihmiset pikku hiljaa keräämme vastustuskykyä. Vastaaavasti on mahdollista, että korviketta elämänsä syönyt selviää hyvin pienin sairasteluin. Esimerkiksi oma korvikkeella aikoinaan ruokittu, pian 15 vuotta täyttävä esikoiseni on ollut varsin terve ja hän sai elämänsä ensimmäisen (ja tähän saakka ainoan) antibioottikuurin vasta kymmenvuotiaana tropiikista saamaansa pahaan vatsatautiin. Sairasteluun vaikuttavat monet asiat.

Painostetaanko päiväkodissa lopettamaan imetys ennen varhaiskasvatuksen alkua?

Varhaiskasvatuksen tulee tukea perhettä, myös imetyksessä. Mikäli teitä ohjeistetaan lopettamaan imetys, kannattaa asia ottaa rohkeasti puheeksi. Usein päiväkodin henkilökunnan suhtautuminen voi liittyä lähinnä vanhentuneeseen tai virheelliseen tietoon. Rakentava keskustelu on aina paras ja johtaa usein positiivisiin tuloksiin. Toki tarvittaessa on myös mahdollista keskustella päiväkodin esihenkilön kanssa.

Imetys on sallittua julkisissa tiloissa ja hakutilanteessa tulee saada imettää myös päiväkodin tiloissa. Imetyksen tuki on julkaissut yhteistyössä Metropolia AMK:n kanssa pienen tietopaketin imetyksestä varhaiskasvatukseen. Sen voi tulostaa täältä. Lisäksi löytyy aivan mainio materiaali Hilla aloittaa päivähoidossa, joka on niin ikään suunniteltu varhaiskasvatuksen ammattilaisille. Lämmin suositus!

Tuntuuko siltä, että kuitenkin haluat lopettaa imetyksen ennen varhaiskasvatuksen alkua?

Tämä on täysin sallittua myös! Koska sekä imetyksen lopettaminen, että varhaiskasvatuksen aloittaminen ovat isoja muutoksia lapsen elämässä, voi olla lapsen kannalta hyödyllistä ja lempeää tehdä nämä muutokset eri aikoihin ja varata imetyksen lopettamiseen reilusti aikaa. Runsain mitoin vinkkejä yöimetyksen lopettamiseen tai vähentämiseen löydät Lempeästä yövieroitusoppaasta.

Tsemppiä päivähoidon aloittamiseen! Iso muutos, mutta kyllä te selviätte! Aiemmin olen kirjoittanut päivähoidon aloituksesta täällä: 

Kuusi vinkkiä lempeään arkeen hoidon alettua

Sekä lapsen itkemisestä täällä:

Itkeminen ei ole haitallista lapselle

 

Edellinen
Edellinen

Kolme asiaa, jotka voit tehdä heti, jos teillä on alkamassa päivähoito pian!

Seuraava
Seuraava

Kuusi vinkkiä lempeään arkeen varhaiskasvatuksen alettua