Happymilkmaman missio on auttaa sinua tekemään juuri teidän perheelle sopivia vanhemmuusvalintoja ja uniratkaisuja. Hyvinvoinnistasi tinkimättä.

Catarina Aminoff

Olen Cata, Happymilkmaman perustaja, äiti kolmelle, kumppani yhdelle, varhaiskasvatuksen opettaja, imetyskouluttaja ja vuorovaikutuskeskeinen uniohjaaja. Toimin myös sosiaalisen median vaikuttajana (@happymilkmama).

Happymilkmama on unelmatyöni, mutta nautin suuresti myös vapaa-ajastani, jonka vietän mieluiten perheen ja ystävien kanssa, kotona, puutarhassa, metsässä tai kesäkodillamme.

Nautin musiikista, taiteesta, luomisesta, luonnosta, kahvista, herkuista, kaiken kauneudesta ja pyrin nauttimaan kaikesta tästä planeetan kantokyvyn rajoissa.

Jos sinun juttusi on lempeä kasvatus ja haluat panostaa vuorovaikutukseen ja tunnetaitoihin, tunkimättä omasta hyvinvoinnistasi, olet tullut juuri oikeaan paikkaan. Voit myös olla varma, että olet saapunut unikouluvapaalle vyöhykkeelle!

Olipa kerran nuori äiti, joka joutui jatkuvasti perustelemaan omia valintojaan…

Yeppp, se äiti olin minä. Sain esikoiseni vuonna 2007 ja herkän lapsen herkkänä äitinä olin usein tilanteessa, jossa olin ikäänkuin neuvojen ristitulessa. “Ei noin iso lapsi voi nukkua äidin kanssa”, “Liian kiinni äidissä”, “Pitää olla reippaampi”, “Ei se ikinä opi itsenäiseksi”.

Vaikka olin aina ollut miellyttämisen haluinen, sai äitiys minusta esiin supervoimia, joista en ollut aiemmin ollut tietoinen. Muiden mielipiteet hautautuivat sydämeni äänen alle ja tein asiat omalla tavallani.

Myöhemmin myös opin koulutukseni myötä, että nuo neuvot olivat kaikuja vuosikymmeniä vanhoista kasvatusmetodeista, jotka sietävät nykytiedon valossa jäädä romukoppaan.

Kaiken aikaa siis äidin intuitioni oli oikeassa!

Jos sinun oma sydämesi ääni meinaa jäädä muiden neuvojen alle, haluan olla tukenasi, vahvistamassa omaa viisasta äidin intuitiotasi.

Luota sun sydämeen

Luota sun sydämeen

Koulutukset.

Varhaiskasvatuksesta kätilön opintoihin

Olen koulutukseltani varhaiskasvatuksen opettaja (kasvatustieteen kandidaatti). Valmistuin Helsingin yliopistosta 2005 ja siitä lähtien olen tehnyt työtä perheiden parissa. Aluksi varhaiskasvatuksessa ja nyt omassa yrityksessäni, Happymilkmamassa. 

Esikoiseni syntyi 2007 ja hänen kanssaan koin niin suuria imetyshaasteita, että koin parhaimmaksi siirtyä kokonaan korvikkeeseen vauvan ollessa kaksi kuukautta vanha.

Keskimmäiseni syntyi 2016 ja hänenkin kohdallaan imetys oli vaikeaa. Hain tukea imetykseemme niin vertaistuen piiristä kuin ammattilaiseltakin ja saimme imetyksen onnistumaan. Ollessani hänen kanssaan vanhempainvapaalla suoritin WHO:n imetysohjaajan pätevyyden. Samalla aloitin Happymilkmaman. Aloin tehdä imetyssisältöä Instagramissa sekä imetysohjausta kotikäynteinä.

Vaikka sinänsä työ varhaiskasvatuksessa olikin sydämeni työ, koin, että jotakin siitä puuttuu ja syksyllä 2017 päätin muuttaa työurani suuntaa ja aloitin sairaanhoitajan ja kätilön opinnot Metropolia AMK:ssa. Sittemmin työ Happymilkmaman parissa on ottanut niin suuren tulen alleen, että kätilön opinnot ovat jääneet loppusuoralla kesken, enkä usko palaavani niiden pariin enää.

Keväällä 2020 aloitin Hoivaa ja Leiki-ohjaajakoulutuksen, joka on varhaiseen vuorovaikutukseen keskittyvä matala interventio. Saatuani koulutukseen liittyvät ryhmänohjaukset tehtyä (toivottavasti pian), saan kutsua itseäni HoiLei-ohjaajaksi. 

Uniohjaus joka on linjassa arvojeni kanssa

Keväällä 2020 perheemme kasvoi vielä yhdellä vauvalla. Perhevapaalla olo hänen kanssaan oikeastaan muutti kaiken. Huomasin tällöin sosiaalista mediaa seuratessani, että minun silmiini kummallinen vauvan kouluttaminen, vauvan unen mikromanagerointi sekä vauvan unesta stressaaminen oli vallannut monen vanhemman mielen.

Uniohjaajia alkoi myös olla enemmän. Se ohjaus, mitä useimmiten näin ei kuitenkaan tuntunut täysin sellaiselta, mikä olisi linjassa omien arvojeni kanssa, eikä myöskään sen kanssa, mitä tiesin jo aiempien opintojeni ansiosta vauvoista, varhaisesta vuorovaikutuksesta ja imetyksestä.

Pikku hiljaa kuitenkin löysin sosiaalisesta mediasta unisisältöä, joka oli näyttöön perustuvaa, kokonaisvaltaista ja jossa vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutusta ei pyritty ohjauksen keinoin rajoittamaan ja joka vaikutti olevan myös imetystä suojelevaa. Tutkiskeltuani asiaa, löysin myös koulutuksia, joissa tällaisen lähestymistavan uniohjaajaksi voisi opiskella.

Päädyin kanadalaiseen Baby-Led Sleep and Wellbeing Specialist-koulutukseen, sillä se pohjautui neurotieteisiin sekä kehityspsykologiaan. Koulutuksen sanottiin myös painottavan varhaista vuorovaikutusta sekä kiintymyssuhteen tukemista.

Kohti imetyksen asiantuntijuutta

Kun aloin jakaa vuorovaikutusta ja imetystä tukevaa unisisältöä, sille oli nopeasti todella paljon kysyntää ja jossain vaiheessa huomasin, että Happymilkmamasta on tullut jotakin, jota suositellaan vauvaryhmissä. Samaan aikaan myös ohjaukseeni alkoi hakeutua aina vain haasteellisempia imetyskeissejä ja minua suositeltiin usein imetykseen liittyvissä pulmissa. Alkoi tuntua siltä, että jotta voin aidosti kokea ansaitsevani tällaisen imetyksen asiantuntija-tittelin, on minulla oltava lisää koulutusta imetyksestä.

Niinpä suoritin imetyskouluttajan opinnot syksyllä 2021 Metropolia AMK:ssa. Imetyskouluttajana saan käyttää titteliä imetyksen asiantuntija sekä esimerkiksi kouluttaa imetysohjaajia. Seuraava tavoitteeni on jossakin vaiheessa suorittaa kansainvälinen IBCLC-koulutus.

Lisäkouluttautumista ja yhdistysaktivismia

Tällä hetkellä Happymilkmama työllistää minut kokopäiväisesti. Tarjoan 1:1-uniohjauspalveluita perheille, teen oppaita ja verkkokursseja, vierailen podcasteissa sekä pidän asiantuntijaluentoja erilaisissa tapahtumissa ja työyhteisöissä, kuten neuvoloissa. Yksi luennoitsija-urani kohokohtia oli luento vauvan unesta imettävässä perheessä Kansallisessa imetysseminaarissa syksyllä 2022. Sain luennoida juuri siinä tapahtumassa, jossa olin 2017, tuoreena kätilöopiskelijana istunut osallistujana miettimässä, olisinpa joskus itse täällä asiantuntijaroolissa pitämässä puheenvuoroa!

Tällä hetkellä uniohjaajan ammattia ei valvota millään tavalla. Uniohjaus on kuitenkin työtä, joka vaatii mm. lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen osaamista, tietoa ja koulutusta varhaisesta vuorovaikutuksesta, ymmärtämystä imetyksestä sekä kykyä ja ammattitaitoa tunnistaa, ottaa puheeksi ja ohjata eteenpäin erilaisia haasteita ja tilanteita, joita ohjausperheissä saattaa tulla eteen. Ajattelen, että uniohjaajalla on aivan ehdottoman tärkeää olla riittävä pohjakoulutus, jotta työtä voi tehdä turvallisesti ja eettisesti. 

Kevättalvella 2022 olin mukana perustamassa Lapsiperheiden uni ry:tä, jonka tarkoituksena on tukea perheitä jakamalla ajan tasaista tietoa mm. lapsen unesta, varhaisesta vuorovaikutuksesta sekä lapsen uneen vaikuttavista tekijöistä. 

Haluan tarjota perheille näyttöön perustuvaa, ajan tasaista tietoa unesta ja lapsen kehityksestä. Tämän takia koen tärkeäksi lisäkouluttautua. Keväällä 2022 osallistuin Durhamin yliopiston uniaiheisiin verkkokoulutuksiin Normal infant sleep sekä SIDS and sleep. Syksyllä 2022 aloitin Gentle Sleep Practitioner-koulutuksen brittiläisessä Babyemissä, joka järjestää lisäkoulutuksia mm. terveydenhuollon ammattilaisille. Babyemin koulutukset on mahdollista hyväksilukea avoimessa yliopistossa.