Miten selviytyä oksennustaudista perheessä?


1. Nyt on näin.

Ihan ensiksi, muista, että niin kurja kuin tämä tauti onkin, se on yleensä melko nopea! Eli jos epätoivo meinaa iskeä, niin hengittele, “nyt on näin”. Monta vuotta sitten olin sinkkuäiti ja kahdestaan pienen poikani kanssa reissussa ulkomailla. Etukäteen mietin, että kauheinta olisi, jos saisin siellä jonkun vatsataudin. Miten siitä selviytyisin, ihan yksin ainoana aikuisena… No aivan hyvin, sillä eiköhän se tullut. Yöllä oksennellessani rajusti listasin mielessäni kaikkia asioita, joista olin kiitollinen. Tämä auttoi selviytymään kamalasta yöstä!

 

2. Valmistaudu jos voit. 

Aika usein tauti alkaa niin, että joku perheen pienimmistä alkaa oksentaa. Illalla. Tämä on hyvä hetki laittaa varustus kuntoon yötä varten! Aivan ensimmäisenä sido hiuksesi tiukalle mama-nutturalle pään päälle.

Sitten mieti, missä nukutte. Todennäköisesti yöllä tulee vielä lisää oksennusta. Otatteko patjan kylppärin lattialle? Tai jonnekin muualle? Vai onko sängystä nopea pääsy oksentamaan? Onhan oksentamiseen soveltuva sanko lähellä?

Lakanakerrostus: Vuorottele lakanat + pyyhekerroksia sängyssä niin, että yöllä voi vain kuoria päällimmäisen ja sujahtaa takaisin nukkumaan.

Varusta yöpöytä vesilasilla ja -kannulla ja kenties pillimehulla. Harsot tai vanhasta lakanasta revityt rätit voivat myös tulla tarpeeseen.  

3. Ole tukena.

Osa lapsista osaa sanoa etukäteen, koska oksennus tulee, mutta osa ei. Jos lapsi ei osaa sanoa, niin ei hätää, oksennus kyllä yleensä hiukan varoittaa tulostaan. Jos lapsi nukkuu, voi hän alkaa liikehtiä levottomasti, vaikeroida ja vatsa voi alkaa kuplia voimakkaasti. Myös nieleskely voi lisääntyä. Tällöin kannattaa olla valppaana ja alkaa rauhoitella lasta. Monia lapsia pelottaa oksentaminen ja he saattavat pyrkiä viimeiseen asti välttämään sen. “Tiedän, että tää on tosi kurjaa, et ole yksin, äiti on sun kanssa" jne. Ja vaikka sinusta tuntuisi kamalan ällöttävältä, niin koeta jotenkin kestää ja tarjota pienelle se läheisyys, jonka hän tarvitsee siinä hetkessä.

 

4. Kerro lapselle mistä on kyse. 

Oksennustauti ei toivottavasti tule kovin usein. Ehkä kerran vuodessa tai harvemmin. (Tai jos on paska (pun intended) tuuri, niin toki se voi tulla usemman kerran talvessa…) Joka tapauksessa voi olla, että lapsi ei muista, mistä on kyse. Tai jos kyseessä on hänen ensimmäinen tautinsa, niin hän ei tiedä. Eli kerro lapselle, että tämä on oksennustauti ja että se menee nopeasti ohi. Ja mitä siihen kuuluu ja mitä on tärkeä muistaa.

 

5. Jokainen nukuttu minuutti on lahja! 

Asennoidu yöhön niin, että et tule nukkumaan. Se helpottaa hiukan jaksamista ja jos saat edes hiukan unta oksennusten väleissä, on se plussaa!

 

6. Hyvä tuoksu voi auttaa kestämään.

Onko sinulla eteerisiä öljyjä? Jos on, niin joku mieluinen tuoksu voi auttaa siivotessa tai saamaan unta. Öljyä voi vaikka tipauttaa pari tippaa tyynyliinalle. Tarkista turvallisuuteen liittyvät seikat liittyen lapsiin, jos imetät tai olet raskaana.

 

7. Kauppa-apu.

Onko teidän lähistöllä 24/7-kauppaa? Onko kotona joku joka voisi siellä käydä? Tai onko joku läheinen, jolle voi soittaa koska vain? Esim. mehujää, pillimehu, pillismoothie tai mansikkakeitto voivat ehkä maistua. 

 

8. Imetä (jos imetät).

Jos imetät, tarjoa paljon rintaa. Vasta-aineita alkaa muodostua maitoon heti!

 

9. Anna lapsen nukkua. 

Älä huolehdi päivärytmeistä tai päiväuniajoista. Sairaan lapsen kannattaa antaa nukkua päiväunia ihan niin paljon kuin hän niitä tarvitsee. Mahdolliseen rytmiin ehtii palata sitten tervehtymisen jälkeen.

 

10. Kokeile torjua tartunta. 

Valitettavasti on hyvin todennäköistä, että sinäkin sairastut. On kuitenkin mahdollista, ettet! Oksennuksen pesu desinfioivilla aineilla, kasvomaski naamalla ja kertishanskat kädessä voi toki yrittää pitää taudin loitolla. Huolellinen käsien pesu ja omat puhtaat pyyhkeet kaikille. Meidän perheessä on onnistuttu rajoittamaan tartunnan saaneiden määrää “eristämällä” sairastunut. Eli jos mahdollista, oma vessa ja oma makuuhuone sairastuneelle. Kuulostaa kamalalta, eikä sellaista voikaan tehdä kuin aikuiselle. Mutta olemme onnistuneesti useamman kerran tällä toimintatavalla pitäneet sairastuneiden määrän yhdessä aikuisessa. Mutta siis vielä kerran, ethän eristä lasta yksin! Voitte toki tehdä niin, että yksi aikuinen eristäytyy sairastuneen lapsen kanssa. 

Jos tauti tulee kaikille, muista: kohta tämä on ohi ja se on vain yksi tarina lisää kerrottavaksi! :)

11. Epätieteelliset keinot sallittuja myös. (kunhan niistä ei ole haittaa)

Oletko kuullut valkopippurikikasta? Tämä on tosiaan täysin epätieteellinen kikka ja googlaamalla tulee useita osumia, joissa lääkäri tyrmää moisen höpöhöpöväitteen, mutta mitäpä sitä ei olisi valmis kokeilemaan, kun siitä ei kerran haittaakaan ole? :D Eli niele runsaan veden kanssa noin 10 kokonaista valkopippuria heti kun oireet jollain perheenjäsenellä alkavat. Toista useita kertoja päivässä!

 

12. Tee oksentamisesta miellyttävämpää.

Okei, nyt viimeistään lopeta lukeminen, jos et pysty lukemaan oksentamisesta. :D

Nimittäin, oksennustautikonkarin kaksi vinkkiä sen varalta, että sairastut! Ensimmäinen on se, että syö sellaista, mitä on mahdollisimman mukava oksentaa ja mikä ei ole mitään lempiruokaasi kuitenkaan. Siinä nimittäin todennäköisesti käy niin, että sitä ruokaa et enää halua pitkään aikaan syödä.

Toinen tärkeä valmistautumistapa on pestä vessanpönttö mahdollisimman raikkaaksi, jotta sinne oksentaminen on niin miellyttävää kuin oksentaminen nyt voi olla. Huh huh, tämän kauheampaa Vinkkilistaa en kyllä ole aiemmin kirjoittanut!

Lue seuraavaksi Vinkit oksennustaudista toipumiseen!

Edellinen
Edellinen

Oksennustaudista toipuminen

Seuraava
Seuraava

3 asiaa, jotka lopettivat perheemme nukkumaanmenotaistelut 🌙