Miten saada lapset ulkoilemaan enemmän?
Jokainen vanhempi tietää, kuinka tärkeää ulkoilma on hyvinvoinnille. Siinä määrin, että potee hirveän huonoa omatuntoa siitä, jos ei ulkoile “tarpeeksi”. Feel you! Itse olen jo kauan sitten tehnyt rauhan sen asian kanssa, että aina ei tule ulkoiltua lasten kanssa niin paljon, kuin olisi hyvä. Tai niin paljon kuin oikeasti haluaisin meidän yhdessä ulkoilevan.
Aina sen rauhan ylläpitäminen ei kuitenkaan ole helppoa, moni ystäväperhe kun ulkoilee joka päivä. Ja se näyttää niin vaivattomalta niissä hetkissä, jotka itselle näkyy! Niissä pihalta tai retkeltä napsaistuissa kuvissa. Tällöin koetan muistuttaa itseäni siitä, että lapset ei mene siitä rikki, vaikkeivät joka päivä ulkoilisikaan. Ja siitä, että erityisessä perhekokoonpanossamme siirtymät ovat niitä erityisen kuormittavia tilanteita ja että on täysin sallittua joskus mennä sieltä, mistä aita on matalin.
Joka tapauksessa olen pohtinut, miten saisin lapset viettämään enemmän aikaa ulkona. Kesäaikaan ulkoilu ei aiheuta pulmia, koska siirtymät ovat helppoja, mutta muina vuodenaikoina se on haastavampaa. Tässä viimeisen vuoden aikana olen ottanut tavoitteeksi lisätä meidän koko perheen yhteistä ulkoiluaikaa (itsehän ulkoilen koiran kanssa metsässä useita kertoja päivässä). Näillä nikseillä olen onnistunut ja ehkä niistä voi olla apua teillekin:
1) Siirtymien helpottaminen
Yleisesti ottaen siirtymät ovat lapsiperheissä niitä haastavimpia. Jos lisäksi perheessä on erityisiä lapsukaisia, voi se olla vielä haastavampaa. Tämän takia siirtymien helpottaminen on hyödyksi.
Ennakointi: ottakaa ulkoilu osaksi päivä-/viikkorytmiä niin, että lapset tietävät, milloin yleensä ulkoillaan. Jos lauantai-aamupäivä on aina varattu ulkoilulle, ei lähtemisestä välttämättä tule niin suurta nurinaa, kuin jos vaikka kesken kivojen leikkien ilmoitetaan, että “nyt lähdetään ulos”. Jos ei säännöllinen ulkoiluaika ole mahdollinen tai ei tunnu perheeseenne luontevalta, voi ulkoilusuunnitelmista kertoa edellisenä iltana.
Pukemistilanteita helpottamaan: lattialla istualteen pukeminen, vaatteiden asettaminen lattialle pukemisjärjestykseen ja tarvittaessa kuvatuki pukemiseen. Oletko kokeillut laulaa pukemis- (tai mitä tahansa muita) ohjeita? Itse keksitty laulu tai esim. Kielinupun Puetaan-laulu voi helpottaa pukemista. Entä oletko kokeillut leikkiä pukemistilanteen helpottajana? Esim. “Kaikkia matkustajia pyydetään saapumaan eteiseen lähtöselvitystä varten ja suorittamaan varusteiden päällelaitto.”
Muista pilkkoa ohjeet riittävän pieniin osiin. “puehan nyt!” toimii harvalle lapselle. Sen sijaan ohjaa jokainen vaatekappale erikseen. Joskus sanallinen ohjeistus ei riitä. On myös täysin sallittua pukea pukemistaitoinen lapsi!
Ajastin, Time-timer tai vaikka Mouse timer-sovellus voivat olla hyviä kannustimia
2) Eväät ja pieni herkkuhetki
Ulkoilu on paljon hauskempaa, kun on jotain herkkua mukana. Olen huomannut, että mikä tahansa retki on heti paljon houkuttelevampi, kun se onkin EVÄSRETKI. Eväiden ei tarvitse olla kummoisia, puolikas banaani ja vesi kun jo maistuvat aivan erityisen hyviltä ulkona. Eväät on myös hyvä keino varmistaa, ettei nälkäkiukku iske retken aikana.
Nälkäkiukusta puheen ollen. On tosi hyvä idea syödä ensin ateria ja lähteä sen jälkeen, jotta lapsilla varmasti on energiaa tämän paljon puhutun siirtymän toteuttamiseen.
2) Hyvät varusteet, ettei tule kylmä tai kastu
Itsestäänselvää varmasti, mutta kun varusteet ovat sopivat, ulkoilu on huomattavasti nautinnollisempaa. Kerrospukeutuminen best! Jos perheenne käyttää villaa, on ohut villa paras ihoa vasten. Se hengittää, ei hiosta ja pitää talvella lämpimänä ja lämpimämmillä keleillä viileänä. Kuten tiedät, pyrin ostamaan lapsille niin vähän asioita uutena kuin mahdollista. Mutta silloin, kun se on tarpeen, teen ostovalintoja, joiden kanssa voin elää pitkään. Tuttu ja turvallinen on usein paras valinta, ja meidän kohdalla Polarn O. Pyret on ollut se brändi, johon olemme voineet luottaa jo esikoisen (vm. 2007!) ajoilta. P.O.P:n vaatteet on suunniteltu kestämään useammalle lapselle, ja meillä on esimerkiksi eräs pyjama, joka on ollut käytössä kaikilla kolmella lapsella! Polarn O. Pyretin merinovaatteet ovat siis takuuhyvä valinta alimmaksi kerrokseksi ulkoiluun. Mainoslinkki ➡️ Tutustu Polarn O. Pyretin merinoihin ja muihin tästä!
3) Jokin erityinen juttu
Yksi parhaista tavoista pitää lapset innostuneina ulkoilusta (tai saada lähtemään) on tuoda siihen jotain erityistä mukaan. Voitte lähteä lintubongaukseen, (Täältä löytyy inspiraatiota lintukiikareiden askarteluun.) tai voit vaikka pitää luontoaiheisen aarteenetsinnän ⬇️
4) Lapsentahtinen ulkoilu
Muistan aina, kun esikoinen oli pieni ja olimme menossa heppatalleille katsomaan hevosia. Sinne oli jonkun verran kesäkodiltamme kävelymatkaa. Itselläni selkeä fokus oli heppatalleissa. Se oli se meidän määränpää ja ajatuksissani oli, että sinne pitää päästä nopeasti, jotta voimme mahdollisimman pitkään tehdä sitä, mitä meidän piti eli moikata heppoja. Mutta kappas vaan, kun matkantekomme olikin hidasta! Pysähdeltiin vähän väliä, eikä matka oikein edennyt. Siinä aikani sitten hoputtelin, että “mennäänpäs nyt, hepat odottaa!”. Kunnes havahduin omaan tyhmyyteeni. :D Ja lapsen viisauteen. Mitä kaikkea itselläni jäi huomaamatta, kun keskityin vain päämäärään. Muurahaiset, kissankellot, metsämansikat… Kenties mieleni oli vähän levoton niihin aikoihin, sillä nykyään on vaikea enää kuvitella, että näin kävisi. Että en muurahaisia, kissankelloja tai metsämansikoita huomaisi.
Täällä tontillani on paljon puhetta hitaammasta elämästä, niin lapset jos ketkä ovat parhaita sellaisen opettajia. Koeta siis ulkoilussa unohtaa aika ja tavoitteet. Jos kesken aartenetsinnän unohduttekin tutkimaan muurahaisten eloa, niin se on hyvä juuri niin.
5) Ulkoilma osaksi arkea
Vaihtuvat vuodenajat (kiitos niistä) tuovat omat haasteensa tai pikemminkin rajoituksensa tähän, mutta lämpimämpinä vuodenaikoina kannattaa viedä ulos kaikki asiat, jotka vain on ulos mahdollista viedä (nimim. Siirrän kotitoimiston terassille samantien, kun sää sallii). Välipala, läksyjen teko, leikit, taiteilut jne.
Summa summarum: ulkoilu on tärkeää ja kivaa, mutta joskus lapsiperheelle haastavaa. Jos ulkoilua haluaa arkeen lisätä, täytyy siihen ehkä vain tsempata ja päättää panostaa siihen. Toivottavasti vinkeistä on apua!
Älä kuitenkaan ota liian suuria paineita tästä(kään) asiasta. Jos teillä on joskus viikonloppu, jonka aikana ette jaksa kotoa poistua, vaan haluatte hyggeillä, niin sitten ette ulkoile eikä siitä sen enempää.
Koetko, että teillä ulkoillaan tarpeeksi tai oletko tyytyväinen perheenne ulkoiluun? Jos lähtemiset ovat vaikeita, oletko keksinyt hyviä keinoja helpottaa niitä?