Kun talvi ei ole talvi
Noniin päättäjät. Please, skarpatkaa nyt, että saadaan lapsillemme kunnon talvet. (Mutta ei kumminkaan sellaista Siperian ilmastoa, pidetään mielellään se Golfvirta liikkeessä, kiitos.)
Ollaan tammikuun lopussa ja ilmasto on kutakuinkin sellainen lokakuun kaltainen. Oman mielenterveyteni kannalta on todella tärkeää, että voin joskus hetkiseksi unohtaa ilmastoasiat (koska niiden vatvominen ei auta mitään), mutta nyt kun säätila muistuttaa ilmastonmuutoksen realiteetista koko ajan, niin on vähän hankala olla.
“Miten olisikaan talvea, jos ei ole luntakaan?” sanoi nelivuotiaani.
Mitä sitä edes tekisi lasten kanssa näillä keleillä? Ihan oman pääkoppani tähden listasin viisi asiaa ja jaan ne teillekin.
Viisi kivaa juttua, joita tehdä lasten kanssa, kun talvi on VIETY MEILTÄ:
All in-kuraleikit
Jos ei saakeli voida leikkiä lumileikkejä, niin mitäs jos vedettäisi kuravaatteet päälle ja oikein antaumuksella heittäydyttäisiin kuraleikkeihin? Otetaan mallia Lilla-koirasta.
2. Linturetki
Minkä tahansa retken lähimetsään tai vaikka vain puistoon saa upgreidattua jollain eritysjutulla, kuten esim. että “mennään linturetkelle”. Ajattelin kokeilla tätä viikonloppuna ja sitä varten askarreltiin jo lintukiikaritkin. Hyvin helppo askartelu, tarvitaan vain kaksi vessapaperirullaa, maalia tai kyniä tai muuta koristelujuttua, esim, tarroja sekä nauhaa tai narua. Oma luottotuote kuumaliimapyssy (siis minä otan kuumaliimapyssyn kesäkodillekin, koskaan ei tiedä, milloin tarvitsee kuumaliimapyssyä) on mielestäni paras apuväline kiikarin kokoamiseen. Tämä olisi minusta kiva askartelu päiväkotiinkin. Taatusti ei tule kahta samanlaista kiikaria. Sitten vaan lintuja bongailemaan!
3. Askartelu
Ymmärrän täysin jos ulkoilu ei vain inspiroi. Jotain kivaa sisätekemistä siis…
Kun ikkunasta ei ulos katsoessa näe lunta, niin maisemasta voi tehdä lumisen leikkaamalla klassikoita eli lumihiutaleita. Tämä on hyvä saksienkäyttöharjoitus pienille. Kun ei tee hiutaleesta liian paksua, on leikkaaminen pikku kätösillä helpompaa. Lumihiutaleita voi tehdä ihan vain taittamalla neliön mallisen kopiopaperin aina vain pienemmäksi kolmioksi ja sitten leikellä siihen eri kokoisia koloja eri kohtiin, varmasti olet ainakin lapsuudessa tehnyt. Mutta jos haluaa vähän upgreidata, niin neuvon pienen niksin, jolla niistä saa vähän erilaisia. Juju on taittelussa, joka tehdään hiukan eri tavalla, kuin perushiutaleet. Tässä myös muutamia malleja, jos sellaisia kaipaat. Kun pääset hommasta jyvälle, et mitään malleja enää tarvitsekaan.
4. Leipominen
Jos askartelu ei ole sinun juttu, niin entäs leipominen? Meille on nyt lasten kanssa vakiintunut torstai leipomispäiväksi. Jos ei jaksa alusta asti tehdä taikinaa, niin kaupan pakasteet on hyvä pelastaja. Meillä tämän viikon leipomus oli piparkakut! Pakasteeseen oli jäänyt kaksi pakettia kaupan piparitaikinaa, joten ne oli hyvä käyttää pois.
5. Hyggeily
Jos luet tätä blogia, saatat hyvinkin olla luontainen hyggeilijä. Meidän hyggeily on esimerkiksi sitä, että ollaan viikonloppuaamut pyjamassa puoleenpäivään saakka ja syödään aamiaista monta tuntia. Arkeen tuon hyggeä esim. sytyttämällä kynttilöitä ja soittamalla hissimusiikiksi puolison tuomitsemaa Jazz in the Background-soittolistaa. Jos itseltä meinaa hygge arjesta unohtua, niin koiranpentumme Lilla pitää huolen hyggestä liimautumalla kylkeen silitettäväksi. Se jos joku on hyggeä.
Bonus: jutelkaa tilanteesta ja keksikää jotain kivaa josta on apua
Olen melko varma siitä, että lapset eivät ole voineet välttyä kuulemasta, että tämä tammikuinen sää ei ole normaali (tai ehkä se on meidän uusi normaali) ja että mistä se johtuu. Tai vaikkeivät olisi tässä yhteydessä ilmastonmuutoksesta kuulleet, ovat siitä jostain kyllä kuulleet. Aikuisten asioita ei tarvitse kaataa lasten niskaan, eikä lapsille tarvitse kertoa tilannetta ihan sellaisena, kuin se on. Koska lapsi on kuitenkin aiheesta jotain kuullut (selvitä ensin mitä), on hyvä käsitellä asiaa lapsen kanssa. Hyviä vinkkejä keskusteluun löytyy ainakin Unicefin sivuilta ja Mieli ry:n materiaaleista.
Mitä sellaista toimintaa voisitte yhdessä keksiä, josta on apua ja joka auttaa myös lasta kokemaan, että hänen toiminnallaan on vaikutusta? Nyt kun ei lunta ole, niin roskat on helppo bongata luonnosta, voisitteko lähteä keräämään niitä? Tai voisitteko yhdessä päättää lisätä arkeenne pervoilua, eikun siis kasvisruokaa?