Viisi pientä vinkkiä parempiin uniin

Jos uniasioihin on tarve tehdä muutosta, usein saattaa ihan pienillä jutuilla päästä jo pitkälle. Ennen kuin lähtee tekemään isompia muutoksia, voi katsoa, olisiko esimerkiksi seuraavista pikkujutuista apua:

 

Yritä opetella vauvan väsymerkkejä

Vähän sama juttu kuin imetyksen kanssa, joskus käy niin, että varhaisia nälkämerkkejä ei ole osattu tulkita, yltyy nälkä niin isoksi, että ollaan jo vähän myöhässä… Väsymerkkien tulkinta on joskus vielä vaikeampaa. Esimerkiksi silmien hieronta ja haukottelu saattavat olla jo myöhäisiä väsymerkkejä. Uutiskirjeen tilaajat saavat liittymislahjaksi pienen väsymerkki-oppaan.


Yritä justeerata uni-valveikkunoita

Uni-valveikkunat ovat se aika, jonka vauvasi jaksaa olla hereillä unien välillä. En ole taulukoiden fani, sillä olen huomannut, että ne aiheuttavat valtaisaa ahdistusta ja stressiä todella monelle vanhemmalle, joten en taulukoita julkaise. Sinun ei välttämättä tarvitse katsella taulukosta, minkä verran minkäkin ikäisen “kuuluu” valvoa ja nukkua, sillä vauvat ovat yksilöitä, joiden uni-valve-asiat vaihtelevat paljonkin. Sen sijaan voit tarkkailla oman vauvasi uni-valveikkunoita hiukan. Ja pitää mielessä, että noin 3-4 viikon välein vauva saattaa pidentää valveikkunaansa noin 15:lla minuutilla. Eli jos alkaa näyttää siltä, että vauva jaksaisi valvoa hiukan pidempään, voi olla tarve hiukan justeerata valveikkunaa. Katso vauvaa, unohda kello! Katso vauvaa, unohda taulukot!

 

Tsekkaa nukkumisympäristö

Millaisessa paikassa/huoneessa vauvan on tarkoitus nukkua? Riippuen siitä, onko kyseessä päiväuni tai yöuni, saattaa ympäristö kaivata pientä fengshuin freshausta. (En sitten tällä tarkoita oikeaa fengshuita, vaan ihan vaan käytän tällaista sanontaa). Ei ole mitenkään tieteellisesti todistettu, että vauvan täytyy nukkua päiväunetkin täysin pimeässä. Jälleen kerran, tutustu juuri omaan vauvaasi. Mitä hän tarvitsee? Hiljaisuutta? Kohinaa? Ehkä kuitenkin sitä hiukan pimeämpää huonetta, who knows? (En minä ainakaan, mutta kokeilemalla se selviää teille). Jos lämpötilaa on mahdollista laskea, on sekä kaikkien terveydelle, että monesti hyville unille eduksi hiukan alhaisempi lämpötila. Kertokaa jos keksitte, miten tuo näillä 

 

Sylipäikkärit eli contact napping

Usein (ei kaikilla vauvoilla) vauvoilla toimii niin sanotut contact napit eli päiväunet/unet, joissa hän on vanhemmassa kiinni. Koska vauvat kiintyvät aistiensa kautta ja ovat kohdussa tottuneita olemaan koko ajan lähellä, on heillä tähän luonnollinen, biologinen tarve myös kohtuajan jälkeen. Olisiko mahdollista nukkua päiväunet sylissä? Imettämällä jatkaa unia hiukan pidempään? Lähteä kantovälineen kanssa kävelylle ja saada näin pidempiä unia? Kyllä, olen kuullut, että jotkut ovat väittäneet liikkeessä tapahtuvien unien keräävän univelkaa, mutta näyttö tällaisen väitteen takana ei ole vakuuttava. Mikäli nämä tavat eivät teille ole ongelma, ne eivät ole ongelma. Mikäli kaipaat vauvan nukahtamistapoihin muutosta, sinua voisivat auttaa joko Yövieroitusopas tai Nukuttamisopas.

 

Huolehdi itsestäsi

Jos olet stressaantunut, se helposti tarttuu vauvaan. On vaikea olla lempeä vanhempi, jos on aivan poikki ja ärsyyntynyt. Mitä keinoja sinulla on omasta hyvinvoinnistasi huolehtimiseen? Etenkin ilta-aikaan lapsen ja vanhemman tarpeet menevät usein ristiin. Vanhempi kaipaa omaa aikaa ja toivoo lapsen nukahtavan nopeasti. Lapselle taas nukkumaanmeno tietää pitkää eroa vanhemmasta ja mikäli päivän aikana eivät läheisyys-akut ole riittävästi latautuneet, voi se näyttäytyä nukkumaanmenotaisteluina. Yritä tehdä nukkumaanmenorutiineista itsellesikin mieleisiä. Ihania hetkiä, joita sinäkin odotat. Yhteistä aikaa, jolloin olet 100% läsnä, ilman paineita siitä, kauanko nukahtamisessa kestää. Yleensä nukahtaminen sujuu helpommin ja nopeammin, kun näin toimit. Tähänkin liittyen olen koonnut vinkkejä oppaisiin!

Edellinen
Edellinen

Pitääkö vauvan nukkua 19-07?

Seuraava
Seuraava

Onko nukkuminen opittu taito?