Pitääkö vauvan nukkua 19-07?
Tuntui tarpeelliselta tehdä tällainen julkaisu siitä syystä, että todella moni asiakas on tullut luokseni ahdistuneena siitä, että vauva ei nuku yöllä 12 tuntia ja päivällä 2 tai enemmän, vaikka vanhempi on luullut, että näin pitäisi olla. (Tässä julkaisussa puhun muuten hiukan isommista vauvoista, kuin näistä vastasyntyneistä. He kun nukkuvat suuren osan vuorokaudesta ja aikuisen näkökulmasta vähän miten sattuu.)
Mutta kylläpä tuo ahdistus helpottaa, kun asiakkaat kuulevat, että itseasiassa 10 tuntia yössä on monella vauvalla huomattavasti lähempänä totuutta! Tämä käy ilmi esimerkiksi Child Sleep-tutkimuksesta (Paavonen et al., 2020) johon olenkin useasti viitannut.
Asiakkaat, jotka pyrkivät 12 tunnin yöuniin vauvojen kanssa, joille tämä on liikaa yöunta, ovat usein hiukan pulassa, sillä vauva herää yleensä aivan valtavan aikaisin. Usein nimittäin kuvioon liittyy sellainen seikka, että jostakin on välittynyt käsitys, että vauvan t ä y t y y mennä klo 19 yöunille. Jos vauva on sellainen, että hänelle riittää yössä se 10 tuntia, niin silloinhan hän herää tällöin jo klo 05. Aika aikaisin, jos minulta kysytään! Joskus myös näissä tilanteissa tapahtuu yökukkumista eli vauva on hereillä keskellä yötä pidemmän aikaa.
Tilanne saadaan yleensä korjattua fiksaamalla vauvan päivärytmiä. Ensin tarkastellaan vuorokauden kokonaisunen määrää ja usein päädytään rajaamaan päiväunia hiukan. Ja toisinaan myöhäistetään illan nukkumaanmenoa.
Olennaista on tunnistaa oman vauvansa kokonaisunen tarve! Tähän saattaa joskus kaivata ulkopuolista apua, kuten uniohjaajaa.
Huomaathan, että tämän julkaisun idea on lähtenyt nimenomaan siitä havainnosta, että iso osa asiakkaista on luullut, että kaikki vauvat tarvitsevat 12 tuntia yöunta ja nukkuvat sen 19-07 välillä ja haluan tuoda esille, että näin ei aina ole. Osa vauvoista taas nukkuu 12 tuntia 19-07 välillä. (Toki heräten välillä syömään jne)