Kun aloin nukkua

 Mainos: Villa & Peite

Moni pienen ihmisen vanhempi ajattelee, että kunhan vain tuo vauva alkaa nukkua täysiä öitä, niin sitten minäkin nukun. Ja toki monesti vanhemman unet paranevatkin, kun yöherätykset vähenevät tai loppuvat. Lähestulkoon aina kuitenkin asiakkaideni kanssa keskitymme myös vanhemman uneen ja laitamme ne samalla kuntoon, kun tarkastelemme perheen pienen unta. Lisäksi monille vanhemmille käy niin, että siinä vaiheessa, kun lapsen uni alkaa muistuttaa enemmän aikuisen nukkumista, ei vanhempi osaakaan nukkua!

Itsellenikin kävi näin. Lapsi nukkui melkoisen hyvin, mutta omat unet olivat retuperällä. Kerroinkin Instagramin puolella viime vuoden joulukuussa, että nukun niin kamalan huonosti ja olen koko ajan väsynyt. Niinpä oli aika ottaa oma uniohjaajan tietopankki käyttöön ja soveltaa omia univinkkejäni itseeni. Näistä pienistä asioista lähdin liikkeelle ja nyt muistan taas reilun puolen vuoden panostamisen jälkeen, miten ihanaa nukkuminen onkaan!

 

1. To do-listat:

Itse olen ainakin sellainen, että aivoni kuormittuvat helposti, jos ne ovat täyttyneet tekemättömistä asioista. Aina olen tykännyt to do-listoista, mutta viimeisen puolen vuoden aikana otin ne vieläkin systemaattisemmin käyttööni, kun työnohjaajani Anne ohjeisti niin tekemään. Teen kaksi erillistä listaa, joista toinen on työasioille ja toinen niin sanotuille arkiasioille. Anne osasi kertoa, että tekemättömät asiat järjestyvät helposti aivoissamme epämääräiseksi ja ahdistavaksi mössöksi ja kun ne listaa tehtävälistalle, vapauttaa se sieltä kuormitusta. Ja tämähän toimi. 

2. Piikkimatto:

Otin piikkimaton aikoinaan käyttöön, kun työskentelin vielä varhaiskasvatuksessa ja selkäni kipeytyi töissä. Makoilemalla piikkimaton päällä iltaisin, sain lievitettyä jumeja, mutta tykästyin mattoon niin, että olen jatkanut sen käyttöä vuosikaudet ja otan mukaan matkallekin. On vaan niin rentouttavaa levittää piikkimatto sängylle, asettua sen päälle makoilemaan ja vetää ihana peitto päälle. Yleensä torkahdan piikkimaton päälle ja havahdun hiukan, kun on aika ottaa se pois ja jatkaa makoisia unia. 

3. Aikainen nukkumaanmeno mahdollisimman usein:

Tämä on ensimmäinen vinkki, jonka annan asiakkailleni ja myös vinkki, jota he aluksi yleensä eniten vastustelevat. Ymmärrän toki hyvin. Mitä aikaisemmin menee nukkumaan, sen vähemmän illassa on omaa aikaa, joka on sekin toki tärkeää ja tarpeellista. Kokeiltuaan aikaisempaa nukkumaanmenoa, moni kuitenkin huomaa, miten tärkeää omaa aikaa se nukkuminen vasta onkin! Monelle on toiminut kompromissi, jollaista itsekin käytän: priorisoin aikaisin nukkumaanmenoa useimpina iltoina ja 1-2 iltana viikossa sallin itselleni valvomista ja muistakin "hyvistä unitavoista" joustamista.

4. Iltaisin laitteet pois riittävän aikaisin ennen nukkumaanmenoa:

Tämä vinkki se vasta herättääkin vastustelua ja tästä vinkistä on itsenikin vaikein pitää kiinni. Kuitenkin olen huomannut, miten valtavan suuri merkitys tällä on unelleni, joten tässäkin olen pyrkinyt toimimaan suurimman osan ajasta unen kannalta optimaalisesti ja silloin tällöin sallinut itselleni skrollailumaratoneja, joiden seurauksena peukku kipeytyy. 

Olen huomannut (ja olisiko tästä tutkimuksiakin?), että kun somessa viettää enemmän aikaa, alkaa mieli käydä vähän ylikierroksilla. Silloin etenkin, jos syystä tai toisesta mieliala on hiukan matalalentoinen, sitä saattaa maanisena selailla somea tuntikaupalla ja todeta jälkeenpäin, ettei siitä ollut minkäänlaista hyötyä mihinkään. Etenkin tällöin on ainakin itseni aika laittaa iltasome pidemmälle tauolle.

Laitteet aiheuttavat riippuvuutta ja joskus puhelimen nostoja tulee ihan huomaamatta. Tällöin voi olla paikallaan hyödyntää älypuhelinten ruutuaikasovelluksia, joiden avulla laitteen käytölle voi asettaa itselleen aikarajoituksia, joista puhelin sitten muistuttelee. Puhelimen nostaminen korkealle jääkaapin päälle voi myös olla toimiva ratkaisu!

5. Riittävän viileä makkari:

Tämä oli itselleni yksi suurin niin kutsuttu game changer! Kun muutimme joulukuussa uuteen kotiin, laitoimme makkarin patterit pois päältä, jolloin saimme lämpötilan laskettua mukavasti alle 20 asteen.

Unen kannalta optimaalinen makuuhuoneen lämpötila on 17-21 astetta. Jos perheessä on vauvoja, on erityisen tärkeää, ettei makuuhuoneen lämpötila kohoa liian korkeaksi, sillä ylikuumeneminen on yksi kätkytkuoleman riskitekijä. 

Minulta on kysytty, nukummeko villavaatteissa, kun meillä ei ole makkarissa lämmitystä ja vastaus on, että emme kyllä nuku villavaatteissa, tai muissakaan vaatteissa. :) Kun käytössä on täydelliset peitot, niinkuin meillä, on lämpötila yöllä juuri sopiva, eikä kenenkään tarvitse palella. Ilmastokin kiittää, kun huonelämpötilaa laskee.

6. Ihana sänky, tyyny ja peitto:

Kun sängystä löytyy aamuisin aina 3-4 henkilöä riippuen yöstä, kuten meillä, on tärkeää, että se on riittävän iso. Koska meidän perheen kaikki nukkujat ovat jo hiukan isompia, olemme voineet myös työntää sängyn kiinni seinään, jolloin tilaa on vielä enemmän. Kovin pienten nukkujien kanssa tätä ei voi suositella, sillä on olemassa riski, että vauva ajautuu seinän ja patjan väliin. Patja kun aina öisin hiukan liukuu seinästä irti.

Meillä on nyt nukuttu jo reilusti toista vuotta ihanien Villa & Peite-peittojen alla ja pää Villa & Peite-tyynyssä. Halusin panostaa meidän tyynyihin ja peittoihin, sillä olin jo ennen kokeilemista aivan ihastunut Villa & Peite-brändiin. Olin lukenut villan mahdollisesta unen laatua parantavasta vaikutuksesta ja vakuuttunut tuotteiden ihanuudesta mm. Kemikaalicocktailin Nooran sekä Lähiömutsi-Hannen suositeltua niitä. Hannen kanssa muutaman viestinkin vaihdoin ennen ostopäätöksen tekemistä ja hän sai minut vakuuttumaan siitä, että etenkin Villa & Peite-peitot ovat sijoituksen arvoiset.

 

Tiedätte varmasti, että pidän luonnonmateriaaleista ja pyrin pitämään kotimme kemikaalikuorman mahdollisimman pienenä. Muovin alla nukkuminen (niin, polyesteri on eräänlainen muovi) ei tuntunut ajatuksena yhtään mukavalta, saati sitten sen hengittely tyynystä. Peittojen ja tyynyjen täytteenä on siis villa! Monen ensireaktio tähän on, että "eikö se ole ihan hirveän kuuma?", mutta vastaus on, ettei todellakaan. Villa on siitä ihmeellinen materiaali, että se hengittää, eikä hiosta. Talvisin pitää lämpimänä ja kesällä sitoo itseensä tarvittaessa kosteutta ja hengittää.

Enpä voisi olla tyytyväisempi nukuttuani jo toista vuotta hengittävissä luonnonmateriaaleissa! Rakastan peittoani niin paljon, että oli pakko hankkia myös kesäkotiin oma peitto. Siellä nukun tällaisella paksummalla peitolla. Ja olen pitänyt peittoa joka yö myös tänä kesänä! Kaikkina niinä helleöinäkin. Villapeitto onkin ollut kaltaiselleni nukkujalle senkin puolesta ihan pelastus. Nimittäin tunteaksi oloni turvalliseksi yöllä, tarvitsen päälleni peiton. En pysty tämän takia koskaan nukkumaan pelkän lakanan alla, oli miten kuuma ilma tahansa. Aiemmin olen sitten hikoillut peittoni alla, mutta enää ei tarvitse, kun on maailman ihanin peitto!

Tyynyinä meillä on aikuisilla Suomivilla-säätötyynyt, joiden paksuutta pystyy itse säätelemään lisäämällä ja vähentämällä villatäytettä. Pienillä lapsilla taas on tähän saakka ollut Lasten Suomivillatyynyt, jotka ovat matalat, mutta nyt on varmaankin pian ajankohtaista hankkia heillekin omat säätötyynyt, sillä tuo lasten tyyny alkaa olla heidän makuunsa liian matala.

 

Edellinen
Edellinen

Marraskuu -slowvember

Seuraava
Seuraava

Tehokas stressinpurkumenetelmä