Miten helpottaa lapsen ikävää?
Päivähoidon aloitus on iso askel lapselle ja koko perheelle. Erohetket voivat olla erityisen haastavia, kun lapsi siirtyy tutusta kotiympäristöstä päiväkotiin. Vaikka ikävä ei vaarallista olekaan, on varsin sydäntäsärkevää jättää perään itkevä lapsi hoitoon. Ikävää ja sopeutumista voi onneksi helpottaa monin keinoin.
Valmistautuminen auttaa kaikkia
Yksi tärkeimmistä tavoista helpottaa eroahdistusta on hyvä valmistautuminen. Lapsi tarvitsee aikaa tutustua uuteen ympäristöönsä. Voit vierailla lapsen kanssa päiväkodissa ennen varsinaisen hoidon aloitusta, tutustua yhdessä kasvattajiin ja muihin lapsiin. Kannattaa myös puhua lapselle päivähoidosta ja siitä, mitä siellä tapahtuu.
Pienet harjoituserot voivat myös olla hyödyllisiä. Esimerkiksi lyhyet erossaolohetket jo ennen päivähoidon aloitusta auttavat lasta totuttautumaan siihen, että vanhempi lähtee, mutta tulee aina takaisin.
Miten kohdata eroahdistus?
Aikuisena sinun tehtäväsi on tukea lasta näissä tunteissa, tarjota turvallisuutta ja ymmärrystä.
Anna lapselle lupa tuntea ikävää – hänen tunteensa ovat aitoja ja tärkeitä. Sano ääneen, että on ihan ok, että ero tuntuu vaikealta, mutta että olette pian taas yhdessä. Lapsen turvallisuuden tunne kasvaa, kun vanhempi pysyy rauhallisena.
Vinkkejä erotilanteisiin
Tässä muutama näkökulma ja vinkki, joita voit kokeilla:
Sopivan pituinen hyvästely: Tämä on joskus hiukan kinkkinen. Toisaalta hyvästien venyttäminen voi tehdä tilanteesta vaikeamman. Usein lempeä, mutta selkeä ja nopea ero auttaa lasta pääsemään tilanteen yli nopeammin. Toisaalta on kuitenkin tärkeä lukea lasta ja toimia sen mukaisesti. Joskus voikin nimittäin toimia se, että jos lapsi on kovin itkuinen lähdön hetkellä, otetaan pieni aikalisä, rauhoitetaan tilanne ja kokeillaan uudelleen. Ei ole tarkoitus venyttää ja venyttää eron hetkeä, vaan toimia tilanteen mukaan.
Rutiinit apuna: Lapset rakastavat rutiineja. Voit luoda tietyn hyvästelyrituaalin, esimerkiksi halaus, suukko ja käsien vilkutus. Tuttu toistuva kaava voi auttaa lasta sopeutumaan tilanteeseen.
Siirtymäesineet: Jos lapsella on jokin rakas pehmolelu, se voi tuoda turvaa myös päiväkodissa. Tai anna lapselle jotakin kotoa vietäväksi mukaan, joka muistuttaa sinusta ja tuo lohtua, esimerkiksi paitasi (Nimim. Kuljen aina kotona puolisoni hupparissa, jos hän on reissussa). Voitte keksiä omia tapoja, esimerkiksi ystäväkorut tai vaikka tussilla ranteeseen piirretyt sydämet molemmille. ❤️
Rakkaustankkausta (tai -latausta😅🌏) iltaisin
Kun lapsi alkaa sopeutua uuteen päivähoitotilanteeseen, on tärkeää tukea häntä myös hoitopäivien jälkeen. Kotiin paluu voi olla tunteikas hetki, ja lapsi saattaa purkaa päiväkotipäivän aikana kertyneitä tunteita. Ole valmis kuuntelemaan, halaamaan ja antamaan lapselle tarvitsemaansa läheisyyttä. Muista pitää hetkiä, jolloin olet läsnä ilman kännykkää.
Oppaasta apua siirtymään
Lempeä hoidon aloitus-oppaasta saat vielä lisää työkaluja siihen, miten auttaa lasta sopeutumaan uuteen hoitopaikkaan pehmeästi. Käymme läpi mm. valmistautumista, eroahdistusta, nukkumista, ruokailua, päiväkodin käytäntöjä ja tarvittavia varusteita. Oppaassa on kaikki, mitä ajattelen varhaiskasvattajana, että perheen olisi hyvä tietää, jotta sopeutuminen sujuisi mahdollisimman hyvin ja lempeästi. 💛
Lempeä hoidon aloitus 27€
Vielä elokuun ajan tällä hinnalla!