Viisi hyvää syytä palkata postpartum-doula jo raskauden aikana

Vieraskynäpostaus

Postpartum-doulan tuki, läsnäolo ja tieto tekee uudesta ajasta ja arjesta helpompaa, ravitsevampaa ja arvokkaampaa. Ainutlaatuinen hetki kun vauva on vastasyntynyt menee todella nopeasti ja mikä olisikaan arvokkaampaa kuin, että sen ajan muistaa ja elää hetkessä miettimättä koko ajan mitä ruokaa tehdä ja milloin laittaa pesukone päälle. Doula on kanssakulkija, joka on rinnalla ja pitää huolta synnyttäjästä. Englanninkielinen sanonta Mothering the mother kuvastaa doulan tehtävää parhaiten. Eri perheillä voi tietenkin olla eri syitä palkata postpartum-doula, tässä meidän mielestä ehkä parhaat ja tavallisimmat syyt. 


  1. Dynamiikka perheessä muuttuu

Vauvan syntymä on aivan ihana ja odotettu hetki. Se kuitenkin tarkoittaa, että perheeseen saapuu aivan uusi henkilö (tai henkilöitä). Hänellä on oma tahto, rytmi ja persoona. Arki ja dynamiikka perheessä muuttuu. Samalla perheeseen syntyy myös vanhemmat. Muutokset ovat suuria ja niin ovat myös tunteet. Synnyttäjän hormonit voivat aiheuttaa tunnemyrskyjä synnytyksen jälkeen ja molemmilla luultavasti väsymys ja intensiivisyys voi yllättää.

Uusien roolien totuttelu vie aikaa ja voi olla jopa haastavaa alussa. On hyvä miettiä jo ennen synnytystä, mikä voisi helpottaa uusien roolien omaksumista, mieti esim. miten työelämässä sopeudut uusien haasteiden äärellä? Vanhempien on hyvä keskustella asiasta raskauden aikana ja tässä asiassa doula voi olla avuksi ja miettiä yhdessä miten arki tulee muuttumaan. Sama pätee, kun perheeseen syntyy seuraava vauva. Joka kerta, kun uusi perheenjäsen syntyy muuttuu myös dynamiikka.



2. Arki muuttuu

Arki muuttuu niin monelta kantilta, että sitä on vaikea kuvitella ennen synnytystä. Usein muuttuu ainakin kodinhoidolliset asiat, siisteys, pyykkihuolto, muiden mahdollisten lasten hoito ja menot, ruokahuolto ja raha-asiat. On hyvä keskustella ajoissa siitä miten asiat hoidetaan ja tehdä selkeä suunnitelma. Ei kannata jättää asiaa hoitamatta ja miettien, että ”katsotaan miten arki alkaa rullaamaan”. On myös hyvä kartoittaa ketkä voivat olla avuksi jos tukea tarvitaan ja keskustella heidän kanssa missä voisivat olla avuksi.


3. Synnyttäjän lepo

Synnytyksen jälkeen synnyttäjä on usein muutaman viikon levon tarpeessa. Riippuen synnytyksestä aika vaihtelee paljon. Kannustamme kuitenkin kaikkia synnyttäjiä synnytyksestä huolimatta viettämään ensimmäiset noin 40 päivää lempeästi kehoa kuunnellen. Tämä on hyvä myös muistaa, kun arkea suunnittelee. 

Raskaus ja synnytys on fyysisesti ja henkisesti vaativaa. Synnytyksen jälkeen keho alkaa samantien tuottamaan myös maitoa. Tämän kaiken keskellä lepo ja palautuminen on ensisijaisen tärkeää synnyttäjälle ja myös koko perheelle. Synnyttäjän tärkein tehtävä on huolehtia vauvasta ja sen takia kehon pitää toimia optimaalisesti, sen se pystyy tekemään, kun se saa levätä, hyvää ravintoa ja on turvassa. On hyvä jo raskauden aikana miettiä miten itse palautuu ja saa levättyä parhaiten. Monelle se tarkoittaa kuitenkin muuta kuin vain sängyssä makaamista. Voi olla että nautit elokuvista, ruoan teosta, hitaista kävelylenkeistä, kirjan lukemisesta tms. Miettikää yhdessä miten synnyttäjä saa levättyä parhaiten ja miten se käytännössä mahdollistetaan kaiken muun ohella (nukkuminen, vauvan syöttäminen, oma syöminen, vaippojen vaihdot jne.). Onko mahdollista pärjätä yksin vai olisiko viisasta palkata apua? Tiesitkö muuten, että postpartumdoulan palveluista voi hakea kotitalousvähennystä?

4. Vauvan ruokinta

Monelle imetys voi olla asia, jota ei mietitä sen kummemmin. Vauva saa maitoa rinnasta, mitä ihmeellistä siinä voisi olla? Imetys voikin onnistua todella helposti ilman mitään apua, mutta silloin, kun se ei suju mutkitta voi arki ja imetys muuttua hyvinkin hankalaksi. On usein hyödyksi lukea ja selvittää imetyksestä raskauden aikana. Doula on myös avuksi kotona, kun ja jos ongelmia ilmaantuu. Doula tukee ensipäivien ongelmissa, imuotteissa, asennoissa ja apuvälineissä Mikäli imettäminen ei ole perheen valinta tai päädytään pulloruokintaan muista syistä, doula osaa myös tukea vauvantahtisessa pulloruokinnassa.

5. Ravitseva ruoka

Ruoalla on suuri merkitys jo raskauden aikana, mutta myös synnytyksen jälkeen. Synnyttäjä itse tarvitsee paljon ravitsevaa ruokaa fyysiseen palautumiseen, maidon tuotantoon ja myös henkiseen hyvinvointiin. Olet ehkä kuullut miten imettäessä aina on nälkä ja monella se on juurikin näin. Tuntuu kuin vatsa ei täyty kunnolla, koko ajan voisi syödä jotain. On tärkeää saada paljon hyviä ja ravintorikkaita ruokia ja juomia. Varsinkin lämmin ja helposti sulava ruoka, joka sisältää paljon hyviä rasvoja, proteiinia ja hiilihydraatteja on keholle tärkeää. Myös värikkäät vihannekset, hedelmät ja marjat auttavat kehoa monella eri tapaa palautumisessa ja maidon tuotannossa. Etukäteen on hyvä miettiä mitä ruokia haluaa syödä, kuka ne valmistaa tai mistä ne voi ostaa? Voiko jotain ruokia tehdä etukäteen tai pyytää apua ystäviltä ja sukulaisilta? Näissä kaikissa asioissa doula voi olla apuna jo suunnitteluvaiheessa sekä kotona synnytyksen jälkeen.

Kannustamme myös tulevia vanhempia tutustumaan sekä synnytykseen, postpartumiin että imetykseen ennen kuin vauva saapuu. Se että tietää asiasta ennestään auttaa ymmärtämään, kun se on ajankohtaista. Tutustu myös mistä voit pyytää apua nopeasti jos sitä tarvitset. Postpartum on tärkeä aika perheessä ja varisinkin synnyttäjälle ja vauvalle. Aika luo pohjan uudelle suhteelle ja uuden alun vanhemmuuteen. Kannateltu ja tuettu postpartum on voimavara, josta ammentaa tuleville vuosille. Hyvin palautunut keho jaksaa myös ihan eri tavalla lapsiarkea ja ruuhkavuosia, kun lapsivuodeaika on ollut lempeä levon ja ravinnon tyyssija. 


Kirjoittajat ovat Emilia ja Freja Postpartumhoivasta

Emilia Kemppainen (vauvahyvinvoinnin ammattilainen, postpartum-doula ja WHO imetysohjaaja) ja Freja Enholm-Kallio (postpartum-doula ja WHO imetysohjaaja) tarjoavat lempeää postpartum-hoivaa perheille synnytyksen jälkeen. He toimivat Varsinais-Suomen alueella kotona perheiden luona ja tarjoavat palveluita etänä sekä postpartumia tukevia tuotteita. Tutustu heihin lisää osoitteessa www.postpartumhoiva.com.

Edellinen
Edellinen

Ruokkiiko uni oikeasti unta?

Seuraava
Seuraava

Marraskuu -slowvember