Ovatko lyhyet päiväunet haitallisia?

Yksi yleisimpiä huolenaiheita vanhemmilla koskien vauvan unta on, että nukkuuko vauvani tarpeeksi ja "oikein". Tähän huolenaiheeseen voi auttaa kymmeniä vuosia lasten unihäiriöitä tutkineen lastenpsykiatri Juulia Paavosen sitaatti:

"Hyvä nyrkkisääntö on, että jos vauva hereillä ollessaan voi hyvin ja on virkeä sekä tyytyväisen oloinen, silloin hän todennäköisesti nukkuu riittävästi."

 

Ovatko siis pitkät päiväunet välttämättömyys? Ja keräävätko lyhyet univelkaa? Tutkimustieto näistä on ristiriitainen, eikä ole selkeää näyttöä puoleen eikä toiseen. Ylipäänsä vauvojen päiväunta on tutkittu kovin (harmillisen vähän).

Niinpä neuvoisin lähestymään tätä(kin) asiaa melko käytännönläheisesti. Mikäli lapsi on ainakin jonkun ajan kuluttua heräämisestään hyvintuulinen, levänneen oloinen, eikä öissä ole suuria ongelmia, lähtisin siitä, että lapselle riittää lyhyet päiväunet. Osa lapsista tosiaan nukkuu vain lyhyitä päiväunia. Tämä koskee erityisesti pienempiä vauvoja. Moni pienenä vauvana lyhyitä puolen tunnin unia nukkunut alkaa itsestään pidentämään unia vanhemmaksi tullessaan. Monella vauvalla tämä vaihe koittaa silloin, kun motorinen kehitys menee eteenpäin ja vauva alkaa liikkuu enemmän.

Jos taas vauva on kiukkuinen ja selkeästi väsynyt, voi olla, että unet jäävät liian lyhyiksi. Tässä on hyvä muistaa myös se, että suurin osa vauvoista tarvitsee avustamista nukahtamiseen. Eli joskus vauva voi herätä kesken unien ja tarvita apua niitä jatkaakseen ja saadessaan tämän avun, pidentää hän lyhyitä päiväunia.

On hyvä muistaa, että vuorokauteen mahtuu vain tietty määrä unta. Mikäli liian iso osa siitä unesta tapahtuu päivällä, ei yöunille riitä tarpeeksi unitunteja.

Vauvaryhmissä kuulemma on yleistynyt käsitys, että vauvojen täytyisi nukkua yöunia klo 19-07. Osalle vauvoista tällainen on ideaali rytmi, mutta jos vauva nukkuu kovin pitkiä päiväunia ja menee näinkin aikaisin nukkumaan, tarkoittaa se monille hyvin aikaista heräämistä tai osalle keskellä yötä kukkumista. Vuorokauteen kun ei määräänsä enempää unta mahdu.

 Esimerkki:

Vauva 10 kk. Nukkuu kahdet päiväunet, yhteensä 4 tuntia. Laitetaan illalla nukkumaan klo 19. On alkanut herätä kukkumaan klo 02.00

Tämän ikäiselle vauvalle realistinen unentarve vuorokaudelle on noin 11-14 tuntia. Jos hän nukkuu päivällä niistä jo neljä, jää yöunelle 7-10 tuntia, riippuen tämän vauvan kokonaisunentarpeesta. Tätä voi lähteä ratkomaan joko lyhentämällä päiväunia tai siirtämällä yöunille menoaikaa myöhemmäksi.

Jos aiemmin pitkiä päiväunia nukkuneen vauvan unet lyhentyvät, saattaa kyse olla ohimenevästä vaiheesta.

 Kun vauva harjoittelee uusia taitoja, saattavat unet hiukan rikkoontua ja myös päiväunet lyhentyä. Joskus näkee vauvan unissaan harjoittelevan vaikkapa konttausta. Onko hampaita tulossa? Onko flunssa tai muu sairaus tulossa? Oletteko hiljan aloittaneet johonkin uuteen ruoka-aineeseen tutustumista?

Muita mahdollisia syitä lyhyille päiväunille saattaisivat olla yliväsymys, ylivirittyneisyys tai se, että vauva ei ole tarpeeksi väsynyt. 

 

 Onko mitään tehtävissä unien pidentämiseksi?

 Vauvan päiväuniaika voi olla se ainut hetki päivästä, kun olisi aikaa joko pyykätä ja hoitaa muita välttämättömiä hommia tai viettää ansaittu kahvitauko somen tai kirjan parissa, joten on täysin sallittua olla tuskastunut lyhyistä päiväunista ja toivoa niiden pidentymistä. Onneksi hyvin monella vauvalla tämä korjaantuu iän myötä itsestään, kuten kirjoitin aiemmin. 

  • Jos vauva herää aina kiukkuisena eikä vaikuta levänneeltä, voit kokeilla valveikkunoiden säätämistä

  • Voit kokeilla teillä käytössä olevia uniassosiaatioita ja olla valmiina nukuttamaan vauva unisyklin loputtua. Voit myös kokeilla unisyöttöä hiukan ennen oletettua heräämistä.

  • Kuten aiemmin sanottu, mikäli vauva on aina ottanut lyhyitä päiväunia ja on yleisesti ottaen tyytyväinen herättyään, voi olla, että hänelle riittää lyhyet päiväunet, eikä asialle voi tehdä juuri muuta kuin hyväksyä se.

Lisää päiväunivinkkejä löytyy Päiväunioppaasta, josta tämä postaus on ote. (ilmainen opas)

Edellinen
Edellinen

Ensimmäinen yö erossa lapsesta

Seuraava
Seuraava

Viisi hyvää syytä antaa vauvan nukahtaa rinnalle