Vauva ottaa imetyksen päälle pullomaitoa, eikö siis rintamaito riitä? 

Tässä julkaisussa yritän avata yhtä sitkeästi elävää virheellistä tulkintaa vauvan käytöksestä! Eli levottomuutta rinnalla ja halukkuutta juoda pullosta. Nämä tulkitaan usein virheellisesti niin, että vauva on jäänyt rinnalta nälkäiseksi.

Itseasiassa moni vauvan normaali käytös tulkitaan virheellisesti näläksi. Ensinnäkin vauvan levottomuus rinnalla...

Meille näytetään usein kuvaa vauvasta, joka imetyssession päälle nukahtaa maitokoomassa, maito suupielestä valuen, onnellisen näköisenä. Todellisuudessa kuitenkin monesti vauvat voivat olla hyvinkin levottomia niin imetyksen aikana, kuin sen jälkeenkin. Etenkin imetyssession alussa vauva saattaa nokkia ja ”sekoilla” (siltä se näyttää joskus) rinnalla, kun hän heruttaa rintaa.  Saman tyyppistä käytöstä saattaa alkaa ilmetä myös imetyksen lopulla, kun maidon virtaaminen hidastuu. Imetyssession keskellä olisi hyvä olla rauhallisempi vaihe ja nielemisen tulisi näkyä ja kuulua.

 Iltaisin vauvat ovat myös yleensä levottomampia ja voivat viihtyä rinnalla entistä enemmän. Enemmän levottomuutta voi esiintyä myös kasvuspurttien aikaan ja tiheiden imujen kausina. Rintamaito on nopeasti sulavaa ja pikkuisen vatsalaukku on aivan pieni. Tiheät syömiset ovat usein ihan normaaleja. Joskus voi näyttää siltä, että vauva joka juuri lopetti syömisen, aloittaakin jo seuraavan sessionsa samalta istumalta.

 Rintamaidon tärkein tehtävä on vasta-aineiden antaminen vauvalle. Ja ravintoa. Liian harvoin puhutaan kuitenkin imetyksen muista tärkeistä tehtävistä kuten lohdusta, kivunlievityksestä, turvasta, läheisyydestä ja kiintymyssuhteen edistämisestä. Nämä ovat myös erittäin tärkeitä ja hyviä syitä vauvalle käydä tiheästi rinnalla. Ja myöskin normaaleja.

Tieto vauvan tyypillisestä käytöksestä on ihan valtavan tärkeää! Moni joka ei vaikkapa tätä edellä kerrottua tietoa saa, tekee tulkinnan, että ”maitoni ei riitä” ja pullo saatetaan ottaa käyttöön ikään kuin turhaan. Mutta miksi vauva sitten ottaa pullosta, jos hänen vatsansa kerran on täynnä?

Vauvoilla on voimakas imemisen tarve. Imeminen lohduttaa, vapauttaa mielihyvähormoneja, voi auttaa kipuun… Imuotteen saaminen pullosta on myös usein helpompaa kuin rinnasta.

Mutta miksi sitten vauva suostuu juomaan maidon pullosta, jota hän on alkanut imeä, jos hän ei kerta välttämättä ole enää nälkäinen? Koska imemisrefleksi käynnistyy, kun pullo koskettaa vauvan kitalaen takaosaa. Vauva ei voi oikein estellä itseään oikeastaan.

 Rinnasta imeminen vaatii vauvan suulta paljon. Se vaatii imemistä ja sen lisäksi vauvan kieli tekee aaltomaista liikettä, joka poistaa maidon rinnasta. Pullosta imiessä taas tekniikka on hyvin erilainen, kuin rinnasta eikä pullosta syödessä tällaiselle kielen liikehdinnälle ole tarvetta. Melko pienikin imu aiheuttaa siis sen, että pullosta virtaa maitoa vauvan suuhun. Vauva nielee maidon, koska se on hänen refleksinsä. Vauva saattaa melko helpostikin ylensyödä pullosta. Tästä moni helposti virheellisesti tulkitsee, että vauva oli nälkäinen, kun hänelle kelpasi niin iso määrä maitoa. 

Vauva saattaa myös tulla hyvin väsyneeksi aktiivisesta pullosta imemisestä ja nielemisestä ja voi nukahtaa pullosyötön päätteeksi tai kesken sen. Tästäkin moni tekee sen tulkinnan, että vauva tuli niin tyytyväiseksi, kun vihdoin sai mahansa täyteen, toisin kuin rinnasta, josta imiessä käytös on levottomampaa.  

Kertaus:

Vauvan hepulointi rinnalla ei ole yleensä merkki maidon riittämättömyydestä.

Vauvan tiheä syöminen ei ole yleensä merkki maidon riittämättömyydestä.

Se, että vauva suostuu imetyksen jälkeen vielä juomaan pullosta, ei yleensä ole merkki maidon riittämättömyydestä.

Maidon riittävyydestä kertoo ensisijaisesti se, että vauva pissaa ja kakkaa riittävästi.

Maidon riittävyydestä kertoo se, että vauvan paino nousee riittävästi.

 Mikäli maitosi riittää, mutta haluat antaa pullosta, on tämä tietysti sallittua. Edellä kerrottu mielessä pitäen, on tärkeää tutustua vauvantahtiseen pulloruokintaan, johon löytyy hyvät ohjeet Imetyksen tuelta.

Lisäksi haluaisin vielä loppuun muistuttaa, että mikäli sinulla on huolta maidon riittämisestä tai vauvan kasvusta, niin ole yhteydessä johonkin imetyksen asiantuntijaan tai ammattilaiseen. 

 

 

Edellinen
Edellinen

Turvallinen pulloruokinta