Viisi hyvää syytä antaa vauvan nukahtaa rinnalle

Jenni Sofia Visuals

Hei, tämä on erityisesti sinulle, joka olet imettänyt lastasi uneen, mutta sulle on sanottu, että se on huono tapa tai huono uniassosiaatio ja se johtaa automaattisesti johonkin uniassosiaatiohäiriöön tai siihen, että on pakko tehdä unikoulu. Tämä on sinulle, joka podet (syyttä) huonoa omatuntoa uneen imettämisestä. Tämä ei ole sinulle, jonka vauva ei halua nukahtaa rinnalle tai sinulle, joka et koe tätä tapaa omaksesi.

 

Yksi yleisimpiä aiheita, joista saan Instagramissa yksityisviestejä, on rinnalle nukuttaminen. “Oon kokenut, että se on meille paras tapa, mutta luin sieltä ja täältä ettei kannata ja se ja se varoitteli” ja niin edelleen. Yksi sitkeästi elävä myytti on, että uneen imettäminen on huono tapa ja jos sille tielle lähtee, on edessä väistämättä unikoulu ja kaiken maailman univaikeudet. Näin ei ole ollenkaan. Ensinnäkään uneen imettäminen ei ole huono tapa ja toisekseen voit olla huoleti sen suhteen, että unikoulu ei ole välttämätön, mikäli valitset tämän maailman luonnollisimman tavan nukuttaa lapsi.

 

Noniin, aiheeseen. Eli sinulle, joka podet huonoa omatuntoa uneen imettämisestä: 

1 ) Se on helppoa

Kaikki vauvathan eivät noin vain nukahda rinnalle (esim. oma kolmas vauvani ei useinkaan). Mutta useimmat kyllä ja jos näin on, on tämä maailman helpoin tapa nukuttaa. Niin kutsuttu tissitainnutus. Jos joku asia on saatu näyttämään ja kuulostamaan stressaavalta viime aikoina, niin se on vauvan uni ja nukuttaminen. Mutta miksi tehdä asioista vaikeita, kun voi tehdä niistä helppoja? Vanhemmuus on täynnä kaikkea vaikeaa, stressaavaa, kuluttavaa, joten siinä ei ole mitään huonoa, jos haluat valita tämän helpon tavan.

2) Rintamaidon koostumus

Sanon usein, että uneen imettäminen on biologinen normi. Ja se johtuu rintamaidon koostumuksesta. Illalla ja yöllä erittämäsi rintamaito sisältää enemmän tryptofaania, joka on unta parantava aminohappo. Tryptofaanin määrä liittyy myös serotoniinin erityksen määrään ja yöajan rintamaidossa on muitakin aminohappoja, jotka edistävät serotoniinin tuotantoa, joka siis on simppelisti sanottuna hormoni, joka pitää meidät hyvällä tuulella ja auttaa uni-valvesykleissä.

Itselleni on jotenkin hyvin vaikea ymmärtää, että kun rintamaito on näin upeaa designia, niin miten luonto olisi tässä tehnyt virheen? No, vastaus on tietysti, että ei mitenkään, vaan imetys uneen on biologinen normi ja luonto on tarkoittanut näin tehtävän. Meidän kulttuurimme on tehnyt tästä "ongelman".

 

3) Maidon tuotanto

Yöimetys on todella tärkeä maidon tuotannon ylläpitäjä. Eikä se rajoitu pelkästään alkukuukausiin, vaan pitää paikkansa koko vauvaiän. On mahdollista, että yöimetysten lopettamisen myötä koko imetys hiipuu. Aiheesta voi esimerkiksi Instagramin puolelta katsoa IGTV-jakson, jossa on vieraana Lähineuvolan terveydenhoitaja Mushka Koivuniemi ja paljon lisätietoa löytyy Yövieroitusoppaasta.

4) Se on ihanaa!

Tämä on nyt tietysti tämmöinen subjektiivinen lausahdus. Joku ei tykkää imetyksestä laisinkaan ja joku kuormittuu yöimetyksestä/ei jostain syystä pysty torkuttamaan imettäessään. Mutta sinulle, joka siitä nautit, niin anna mennä ja nauti ja se on kuule aivan validi syy jatkaa! Lisäksi nuo aiemmin mainitsemani hormonit imetyksessä vaikuttavat myös imettäjään, eli imettäessä (usein) nukkuu paremmin myös itse imettäjä.

 

5) Lapsi oppii nukahtamaan ilmankin ja lapsi oppii nukkumaan muiden kanssa

Toivon niin paljon, että tällä aiheella pelottelu loppuisi. Lupaan, että ajan kanssa lapsi oppii muita tapoja nukahtaa ja hän oppii nukkumaan muiden kuin imettävän vanhemman kainalossa ja hän oppii jossain vaiheessa myös nukkumaan sen maagisen läpi yön, josta niin kovasti puhutaan. Ihan ilman unikouluja. Olen todennut tämän omien lasten kohdalla, ennen kuin sain mitään alan koulutusta, ihan vain seuratessani vaistojani, intuitiotani ja tehdessäni niin kuin minusta parhaalta tuntui. Ja nyt saan vihdoin holistisena uniohjaajana opettaa näitä asioita perheille, ihan näyttöön perustuvia "menetelmiä" käyttäen. 

Vaikka puhunkin uneen imettämisen puolesta, niin tiedän myös tilanteita, joissa yöimetyksiin toivotaan lempeää muutosta/lopetusta. Ilmaisia vinkkejä siihen jaan myös tämän blogin lisäksi Instagramissa.

Lisäksi Yövieroitusopas tarjoaa lempeitä ja imetyksen kannalta turvallisia keinoja yöimetyksen vähentämiseen tai lopettamiseen.

Kuva: Jenni Sofia Visuals

Edellinen
Edellinen

Ovatko lyhyet päiväunet haitallisia?

Seuraava
Seuraava

Kolme asiaa, jotka voit tehdä heti, jos teillä on alkamassa päivähoito pian!