Yö erossa taaperosta

Yö erossa taaperosta

Tässä postauksessa en ota kantaa siihen, minkä ikäisen taaperon voi laittaa yöhoitoon. Keskusteluissa kuulee monesti molempia päätyjä: "Ei noin pientä vielä saa laittaa!" sekä toisaalta myös "Kyllä nyt pikku hiljaa pitäis pystyä olemaan yö erossa." Yleisiä ohjeita siihen, kuin pitkän eron minkäkin ikäinen lapsi hoivaajasta "kestää", on olemassa, mutta täytyy muistaa, että ne ovat suuntaa antavia ja lapsissa on yksilöllisiä eroja esim. temperamentin osalta, joten jokaisen perheen täytyy vain päättää nämä asiat itse. 

Joskus myös elämässä tulee tilanteita, joissa joutuu tämän tilanteen eteen muusta kuin omasta tahdostaan ja aivan eri aikataululla, kuin olisi toivonut. 

Muutama asia pohdittavaksi sekä vinkki, jonka avulla yön yli kestävä ero sujuu mahdollisimman hyvin, kaikkien kannalta:

 

1. Kenen kanssa lapsi on?

Yöllinen ero voi tulla koska vanhemmat haluavat viettää yön kahdestaan. Tässä tapauksessa täytyy valita kenen kanssa lapsi viettää yön. Henkilöltä vaaditaan itseasiassa melko paljon, sillä on mahdollista, että hänen oma yönsä tulee olemaan varsin vähäuninen... Kuka on sellainen ihminen, johon lapsella on jo mahdollisimman läheinen suhde? Jos perheessä on kaksi vanhempaa, voi olla, että ensisijainen hoivaaja lähtee jonnekin ja lapsi voi jäädä toisen vanhemman kanssa. Tämä saattaa olla helpoin tapa aloittaa "yökyläilytaival".

2. Missä lapsi on?

Jos molemmat vanhemmat ovat yön poissa, kaikista paras vaihtoehto on, että lapsi saa jäädä kotiin, jossa on kaikki muu tuttua, paitsi yöhoivaaja. Toki mikäli lapsi vierailee vaikkapa mummolassa tai tädin luona harva se päivä, voidaan varmasti yöhoito toteuttaa yhtä hyvin siellä. 

3. Puhukaa erosta

Kun yösuunnitelmat on lyöty lukkoon, on hyvä aloittaa siitä puhuminen lapselle heti. Minne menet ja miksi, kuka hoitaa sen ajan ja etenkin, koska palaat. Puhu tästä päivittäin. Kirjaston valikoimista löytyy myös paljon yökylä-aiheisia kirjoja!

4. Samat nukkumisjärjestelyt, kuin muulloinkin vai erityisjärjestelyt?

Jos lapsi on tottunut perhepetiin, on hyvä, että hoitajakin nukkuu yhdessä lapsen kanssa. Tämä postaus koskee taaperoita, joten turvallisuus ei ole tälle este. (Yleinen konsensus on muutenkin, että yli nelikuinen voi nukkua yhdessä kenen tahansa selvinpäin olevan, tupakoimattoman kanssa). Jos taas lapsi on tottunut nukkumaan omassa sängyssä, voitte miettiä, onko paras jatkaa tutulla tavalla vai voisiko special-järjestely olla helpottava tekijä?

5. Tarvitseeko lapsi nukahtamisapua?

Onko lapsi tottunut siihen, että hänet autetaan uneen? Tämä ei ole ongelma! On hyvä, jos lapsella on useita uniassosiaatioita, jolloin hoitaja voi käyttää jotakin niistä ja kokeilla erilaisia, jos yksi ei toimi.

6. Kaikki keinot sallittuja

Voi olla kaikkia helpottavaa, jos hoitajalle on annettu synninpäästö sen suhteen, että whatever it takes, on ok! Jos vähän rytmi menee eri tavalla kuin yleensä, niin entäpä sitten? Entä jos ruutuaika vähän paukkuu, koska jakso lemppariohjelmaa on se, joka pienen rauhoittaa kun ikävä iskee? Mikä ikinä helpottaakaan iltaa ja yötä, on se varmaankin sallittua, vaikkei kuuluisikaan normaalirutiineihin.

7. Iltarutiini tutuksi hoitajalle? 

Monelle lapselle iltarutiini on yksi tärkeä uniassosiaatio ja iso osa yöunille rauhoittumista. Jollekin lapselle voi olla tärkeää, että sama rutiini toistuu myös hoitajan kanssa, toiselle taas toimii ihan hyvin se, että hoitajan kanssa mennäänkin vähän eri tavalla, kuin vanhempien. Jotkut lapset ovat niin tarkkoja siitä, että hammastahnakin pitää laittaa tietyllä samalla tavalla joka ilta, joten jos lapsi on sellainen, on varmaankin parasta, että hoitaja on nähnyt, miten hammastahna laitetaan. :D

8. Itse eron hetki

Mitä lähempänä nukkumaanmenoa eron hetki on, sen hankalampaa se monelle on. Nukkumaanmeno edustaa jo valmiiksi eroa vanhemmasta, oli hän kotona tai ei ja tämä tietysti korostuu, kun vanhempi ei ole paikalla. Voi olla hyvä, jos heti erotilanteen jälkeen on odotettavissa jotain superkivaa hoitajan kanssa. Pieni retki leikkipuistoon? Lettujen paisto? Piknik olkkarin lattialla? Voi olla hyvä muistaa, että elämyksen ei tarvitse olla mikään kovin kummoinen ollakseen lapselle iso juttu. Esim. voileipä ja smoothie evääksi ja leikkipuistoon, voi olla jo seikkailu. 

Itse ero on hyvä hoitaa reilusti, eli siitäkin huolimatta, että itkua voi tulla, salaa ei saa lähteä ja lapselle täytyy selkeästi sanoa heippa ja hyvää yötä. "Nyt äiti lähtee ja mummo hoitaa sua ja laittaa sut nukkumaan. Äiti tulee sitten huomenna ja mennään sitten yhdessä puistoon!". Voi olla hyvä tuoda lopuksi esille se jokin kiva juttu, jonka teette yhdessä heti kun palaat.

Joskus voi olla hyvä pilkkoa ihan pieniksi paloiksi se aika, kun olette erossa. Eli kertoa, mitkä kaikki asiat lapsi tekee hoitajan kanssa, ennen kuin palaat. Tähän voi ottaa myös avuksi kuvia, jos tarvitsee.

9. Muista itse nauttia!

Jos yöero tapahtuu omasta tahdostasi ja pääset tekemään jotain kivaa ilman lasta, muista nauttia siitä! Lapsi pärjää ihan varmasti, kun olette valmistelleet eron hyvin. Voisiko hoitaja lähettää sinulle muutamia viestejä illan aikana? Voitte myös sopia, että hän viestittelee vain, jos on jotakin erityistä, jos se auttaakin sinua enemmän. Varaudu siihen, että välttämättä et nuku yhtään sen paremmin, kuin lapsen kanssa. Nauti kuitenkin vapaa-ajasta, joka voi olla hyvin lataavaa, vaikket nukkuisi kovin hyvin. Saat ehkä katsoa rauhassa sarjoja yömyöhään ilman, että sinun täytyy kuulostella, täytyykö käydä auttamassa lasta uudelleen uneen. Tai saat syödä ihanan aamupalan ihan rauhassa ilman, että kukaan tarvitsee sinua!

 

Hyviä yökyläilyjä! 

 

Takaisin blogiin