Imetys sukulaisten luona

Imetys sukulaisten luona

Imetysohjeet ovat muuttuneet ajan saatossa paljonkin, sillä tieto on lisääntynyt runsaasti. Vanhemman sukulaisen voi olla vaikea ymmärtää esim. sitä, että vauvoja imetetään nykyään lapsentahtisesti. Neuvoja siis satelee, kun imetät sukulaisissa, mitä todennäköisimmin. Tässä parhaat vinkkini imetykseen sukulaisten luona:

 

  • Vaikka yleensä neuvotaan olemaan katsomatta kelloa ja imettämään vauvantahtisesti, niin nyt voi olla hyvä idea silloin tällöin vilkaista kelloa, jottei käy niin, että kyläilyhösiksessä imetyskerrat jäävät liian vähälle. Eli vähintään 8-12 imetyskertaa/vrk, jos kyse on alle 6kk vauvasta.
  • Muista, että saat ja pitääkin imettää milloin vaan ja missä vaan. Jos ajatus kaikkien edessä imettämisestä ei ole mukava, varaa itsellesi joku paikka, missä voit imettää rauhassa. Vaikka puhun paljon sen puolesta, että pitää saada julki-imettää missä vaan, niin vahvasti suosittelen myös sitä, että jos sellainen ei itsellesi ole luontevaa, sinulla on jokin oma paikka, jossa sen voit tehdä.
  • Jos olet sukuloimassa pidempään (esim. joulun aika tai muut pyhät) pakkaa alipainepumppu mukaan! Sen jälkeen kun tutustuin alipainepumppuun, olen lykkäämässä sitä jokaiseen imetyspulmaan. :) Mutta mahdollisten tukosten varalta voi olla todella hyvä, että sellainen on mukana, jolloin saat taklattua pulman heti kun se tulee, eikä sitten, kun tilanne on edennyt jo rintatulehdukseksi. Todella yleistä on, että sukulaiset taivastelevat sitä, miten usein vauvaa imetetään ja joillekin imettäjille tämä voi tuoda painetta jättää välistä imetyskertoja. Tämä taas saattaa sitten joillain johtaa hyvinkin herkästi tiehyttukoksiin. Tukoksia saa hyvin tyhjennettyä alipainepumpun avulla.
  • Miten toimia, jos kaikki pyytävät koko ajan saada vauvan syliin, mutta et haluaisi antaa? Yksi hyvä vinkki on ottaa kylään mukaan kantoväline ja käyttää sitä (Jos taas haluat nimenomaan pientä taukoa vauvasta, niin sukulointi on oiva tilaisuus, sylejä varmasti löytyy!)
  • Muista, että tämä on sinun perheesi, sinun vauvasi. Ei äitisi, anoppisi jne. Ajat ovat muuttuneet, tiede on mennyt eteenpäin. Voit sanoa ihmettelijöille, että toimit uusimman tutkitun tiedon mukaan ja piste. Sen enempää ei tarvitse keskustella. “Me tehdään niin kuin meidän perheelle on paras”. Jos sinulla on kumppani, käykää etukäteen hänen kanssaan läpi tilanteet, joissa kommenttia saattaa tulla ja varmista, että hän on samoilla linjoilla ja osaa tarvittaessa puolustaa sinua ja perheenne valintoja.

 

Tämä kirjoitus on pieni osio minioppaasta Sukulaisista selviytymiseen. Lisää vinkkejä ilmaisessa oppaassa!

Takaisin blogiin