Miten selvitä tiheän imun kausista?

Miten selvitä tiheän imun kausista?

Mitä tiheän imun kaudet ovat?

Tiheän imun kaudet ovat normaaleja imetykseen kuuluvia vaiheita, joiden aikana vauva varmistaa sen, että rinnat tuottavat hänelle jatkossakin tarpeeksi maitoa. Kausien aikana vauva tuntuu asuvan rinnalla ja monesti tässä kohtaa voi myös imettävälle vanhemmalle iskeä pieni epäilys maidon riittävyydestä. Lisäksi tässä kohtaa viimeistään imetyksen sitovuus iskee usein päin naamaa ja tämä saattaa herättää ahdistustakin.

Tiheän imun kausia on tyypillisesti vuorokauden iässä, kolmen viikon, kuuden viikon, kolmen kuukauden ja kuuden kuukauden iässä. Usein tuo ensimmäinen tiheän imun kausi erityisesti yllättää, sillä siitä ei ole välttämättä ollut etukäteen tarjolla kovin paljoa tietoa. Tätä kutsutaan myös nimellä second night syndrome ja olenkin kirjoittanut siitä pidemmin Odottajan imetysoppaaseen, joka on ilmainen. Lämmin suositus tämän oppaan lataamiselle, jos odotat vauvaa. Tai jos kaverisi odottaa, vinkkaa ihmeessä!

Tiheän imun kaudet ovat monesti haastavia kausia, mutta niistä selviytyy kyllä ja tilannetta voi helpottaa muutamalla pienellä vinkillä.

1. Nyt on näin.

Aivan valtavan moni tilanne elämässä helpottuu jo tilanteen hyväksynnällä. Tietysti, kun joku tilanne tuntuu todella vaikealta, on sen hyväksyminenkin vaikeaa. Päivä kerrallaan, hetki kerrallaan. Pian helpottaa. Hengitysharjoituksista tai meditaatioäänitteistä voisi kenties myös saada helpotusta hyväksyntään ja tilanteen kanssa o l e m i s e e n.

2. Kannustavia mantroja tai lohtulauseita.

Jopa tälle imetyksen ammattilaiselle on iskenyt joskus tiheän imun kaudella epäilys maidon riittävyydestä. Siihen auttoi, kun hoin, että "tämä ei ole merkki maidon riittämättömuudestä". Voi olla, että sinun on tarpeen palauttaa mieleen imetyksen turvamerkit, jotta jaksat luottaa rintoihisi ja maitosi riittävyyteen. "Apua, maito loppui! Vai loppuiko?"-blogitekstistä löydät muistutuksen imetyksen turvamerkeistä ja kenties lisää imetysluottamusta.

3. Muista juoda ja syödä.

Maailman banaalein vinkki, mutta kas kun me vanhemmat usein unohdamme tietyissä tilanteissa nämä perusasiat ja niitä on hyvä palautella mieleen. Iso vesipullo voi olla hyvä satsaus, kun miettii vauvavuoden hankintoja. Tai vesikannu ja lasi, joita sitten asettelee kotona lähelle imetyspaikkoja. Moni imettävä vanhempi tunnustaa, että jos ei joku ole huolehtimassa, niin sitä saattaa mennä kokonaisen päivän suklaapatukoiden tms. voimalla. Mikä on lempiruokaasi? Voisiko sitä kokata isomman satsin ja pakastaa annoksissa? Iso suositus myös smoothieille, jotka ovat siitä mahtavia, että niihin on helppo saada paljon hyvää, värikästä ja ravitsevaa kerralla.

4. Mistä nautit?

Tiedän ihan kokemuksestakin, että siinä tilanteessa tämä ei ole niin helppoa, mutta voisiko tiheän imun kauteen suhtautua sellaisena pienenä sohvalomana? Että nyt on se hetki kun voit katsoa niitä kaikkia sarjoja, joita sinulle on suositeltu, mutta et ole ehtinyt. Tai tykkäätkö kuunnella äänikirjoja tai podcasteja? Fyysisen kirjankin lukeminen voi imettäessä onnistua, jos saat hyvän imetysasennon, eikä vauva ole kovin liikkuvainen ja hepuloiva. Entäs sitten jos kotona onkin jo toinen pieni, vaikka tarvitseva taapero? Tämä tuokin omat haasteensa ja tällöin neuvot sohvalomasta voivatkin ärsyttää melkoisesti. Tässä tilanteessa helpotusta saattaisi tuoda erityinen imetyskori, joka otetaan taaperolle esille, kun vanhempi ei ole käytettävissä hänelle. Imetyskorissa voi olla jotakin erityisiä leluja, pelejä tai kirjoja, jotka otetaan esille vain imetysmaratonien ajaksi, jolloin ne ovat kenties erityisen hohdokkaita. Tai voisiko onnistua sellainen yhteinen läheisyystankkaus, että vauva olisi rinnalla, taapero olisi kainalossa ja katsoisittekin yhdessä jotakin kivaa Lasten areenasta? Entä onko teillä läheisiä, jotka ovat lupautuneet auttamaan arjessa? Nyt viimeistään voisi olla aika lunastaa nuo lupaukset! Myös neuvolasta voi matalalla kynnyksellä pyytää apua, lämmin suositus!

5. Madalla rimaa!

Tämä on ollut itselleni yksi vaikeimmista oppitunneista äitinä. Kun minulla oli vain yksi vauva, olin sellainen, että siivosin kodin joka päivä ja pääsin aloittamaan aamut aina hohtavan puhtaassa keittiössä aamukahvin juoden. Yhden kanssa tämä onnistuikin paremmin kuin nyt kolmen lapsen äitinä. Kun lapsia on tullut lisää ja kuvioihin myös yksi aikasyöppö nimeltä Instagram, onkin ollut huomattavasti haastavampaa pitää kotia kunnossa. Sen hyväksyminen, että joskus kotimme on kuin pyörremyrskyn jäljiltä, on kyllä ollut iso asia. Siinä vasta läsnäoloharjoitus! Olla vain 100% läsnä, näytti ympärillä miltä tahansa. 

6. Seura ja tuki

Itselleni tärkeä tuki kaikkina aikoina on kolmen naisen tiivis ystäväporukka, jonka whatsapp-ryhmään voin koska vain äänittää vaikka 12 minuutin pituisen ääniviestin ja tulen kuulluksi ja nähdyksi. Aina ei siis tarvitse pystyä näkemäänkään. Jos kaipaat seuraa, eikä sellaista sopivaa ole vielä löytynyt, voisiko joku yhteisö löytyä somesta? Myös Imetyksen tuen Chat tai Rinnalla-sovellus voisi olla mahdollisesti tueksi, mikäli tilanne ahdistaa tai mietityttää sinua. Aina voi myös minulle laittaa viestiä Instagramissa, vaikken välttämättä sillä hetkellä pystykään vastaamaan. (Huomioithan, että varsinaista imetysohjausta en instagramissa anna)

7. Lähde ulos kotoa

Tämä on vinkki jota suosittelen aina myös uni"kriisin" aikana. Ja toki kaikkina aikoina, mutta erityisesti muistutan tästä silloin, kun käyt läpi jotakin vaikeaa ajanjaksoa. Kuinka näin simppeli vinkki voikin olla niin tärkeä! Mutta todella usein sillä, että puet päällesi muutakin kuin kotivaatteet, poistut ovesta ja näet päivänvaloa, luontoa, ihmisiä, on aivan valtava merkitys mielenterveydellesi. Kokeile! Vauva kantovälineeseen ja ulos! Onko lähelläsi lähiluontoa? Puistoa? Leikkipuistotoimintaa tai perhekerhoa? Kahvilaa jossa tarkkailla ihmisiä? Kirjastoa? Mitä vain.

8. Teet niin tärkeää hommaa!

Vielä viimeisenä. Muista, että niin raskasta kuin tämä on, teet upeaa duunia, kun imetät pienokaista!

 

Takaisin blogiin