Turvallinen perhepetinukkuminen

Turvallinen perhepetinukkuminen

 Moni on toivonut juttua turvallisesta perhepetinukkumisesta, joten tässä kootusti ne turvallisuusseikat, joiden pitäisi suosituksen mukaan toteutua, jotta yhdessä nukkuminen on turvallista.

Niin kutsuttu Safe Sleep Seven:

(by La leche league)

 • Et tupakoi (eikä mahdollinen kumppani)
 • Et ole alkoholin vaikutuksen alaisena
 • Teillä on vauvan kanssa imetyssuhde
 • Vauva on terve ja täysiaikaisena syntynyt
 • Vauva nukkuu selällään
 • Vauva kevyesti puettu
 • Alusta on turvallinen
 • Tupakointi raskausaikana tai/ja sen jälkeen on riski kätkytkuolemalle.

Eli jos tupakoit/olet tupakoinut, tämä riski on olemassa, nukkui vauvasi sitten omassa sängyssään tai perhepedissä.

On kuitenkin selkeää tutkimustulosta, että mikäli tupakoit tai kumppanisi tupakoi, kätkytkuolemariski perhepedissä on korkeampi. Tämä koskee kaikkia tupakkatuotteita.

Riski myös nousee sen mukaan, mitä useampi perheenjäsen tupakoi.

Turvallisin nukkumapaikka vauvalle tupakoivassa perheessä on tutkimusten mukaan oma sänky vanhempien huoneessa, mutta kuitenkin hiukan kauempana tupakoivien vanhempien sängystä.

 1. Kaikki nukkujat ovat selvin päin. Ei alkoholia, ei vahvoja lääkkeitä

Alkoholin ja perhepetinukkumisen riski liittyy siihen, että etenkin voimakkaasti alkoholin alaisena on aikuisella suuri riski nukkua liiankin syvää unta ja lisäksi riski kierähtää vauvan päälle.

Useissa laajoissa vauvan tukehtumiskuolemiin liittyvissä tutkimuksissa, alkoholi on yleensä vaikuttava tekijä.

Mitä tulee kohtuukäyttöön eli lasiilinen/kaksi, niin itse imetyksen kanssa tämä on yleisesti ottaen turvallista. (ei tarvetta pumpata ja heittää pois.) Lisää tietoa löytyy tästä Instagram-julkaisusta.

Mutta kohtuukäyttö ja perhepeti, tästä ei ole tietoa ja on jokaisen perheen oma valinta, miten nämä tilanteet ratkaisee.

 1. Miksi imetyksellä on merkitystä?

Moni etenkin ensivanhempi on etukäteen huolissaan siitä, että "kuitenkin murskaisin sen vauvan jos se nukkuu vieressä". Yleisesti ottaen huoli on aika turha, imetti tai ei. Vaikka nukumme, olemme yöllä tietoisia, esim. sängyn reunoista, emme putoa sängystä.

Tutkimusten mukaan, imettävän vanhemman tietoisuus vauvasta on vieläkin korkeampi, kuin ei imettävän.

Imettävä vanhempi muodostaa vaistomaisesti C-asennon, jossa polvet koukussa olemalla vanhempi ei kierähdä vauvan päälle. Tällä asennolla imettävä suojaa vauvaa myös mahdollisen toisen vanhemman kierähtämiseltä.

Käytetään myös termiä "breast-focused". Sekä vauva, että imettävä vanhempi ovat ns. breast-focused eli nukkuessaan imetetty vauva kääntyy vaistemaisesti rintaa kohti, eikä lähde "vaeltelemaan" ylöspäin esim. tyynyihin tai alas peiton alle.

Tutkimusten mukaan vanhempi, joka ei ole koskaan imettänyt, menettää osan tästä vaistosta ja hän saattaa esim. epähuomiossa nostaa vauvaa sängyssä ylemmäs kohti tyynyjä. Samoin ei-imetetty vauva saattaa ryömiä väärään paikkaan.

Entäs sitten osittain imetetty vauva-imettäjä-pari? Hyvin todennäköisesti olette "breast-focused", vaikka vauva olisi saanut myös pumpattua maitoa pullosta.

Niissä tapauksissa, joissa joko vauva tai imettäjä kokee pullon tärkeimpänä ravinnon lähteenä, saattaa teidän "rinta-ajattelu" olla häiriintynyt ja riskit voivat kasvaa.

Jos osittainimettää, eikä ole varma, miten sängyssä asettuu, voi pyytää mahdollista kumppania tarkkailemaan, miten nukutte ja tehdä päätöksiä sen mukaan.

Täysimetys antaa suojaa kätkytkuolemalta, osittainimetys antaa myös suojaa, mutta vähemmän. Minkä verran, se riippuu korvikkeen määrästä. Tämä on liian iso aihe tässä taklattavaksi!

 1. Terve ja täysiaikainen vauva

Terve ja täysiaikainen tarkoittaa, ettei vauvalla ole vakavia sairauksia ja että hän on syntynyt rv 37 jälkeen.

Näissä erityistilanteissa keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

 1. Vauva nukkuu selällään

Kun vauvoja alettiin neuvoa nukuttamaan selällään, eikä mahallaan, laskivat kätkytkuolemaluvut merkittävästi.

Jos vauva nukkuu päiväunia mahallaan aikuisen rinnalla ihokontaktissa, tämä ei ole riski, kunhan aikuinen on siis hereillä.

Mahallaan nukkuminen valvomatta voi olla riski eli jos nukutat esim. päiväunille vatsavaivaista mahallaan, valvo häntä aina.

Ylipäänsä yksin nukkuminen on riski ja suositus on, että alle vuoden ikäinen nukkuu samassa huoneessa vanhempien kanssa.

 1. Kevyesti puettu

Kevyesti puettu nostattaa usein kysymyksiä. Ylikuumeneminen on yksi kätkytkuolemariskitekijä niille vauvoille, jotka ovat jo muutenkin riskin alla.

Imettäjän kehonlämpö nostaa vauvan kehonlämpöä. Yksi hyvä nyrkkisääntö on, että vauvalle saman verran päälle, kuin mitä itse tarvitset pysyäksesi lämpimänä.

Kapalointi on suuri turvallisuusriski perhepedissä vauvan lämpötilan kohoamisen vuoksi, sekä kierähtämisen vuoksi.

 1. Turvallinen alusta

-Ei sohvalla tai nojatuolissa!

-Ei sellaista pehmeyttä (esim. vesisänky), joka voi aiheuttaa vauvan kierähtämisen vanhemman alle tai aiheuttaa vauvalle pään hautautumisen alustaan. Huom. tämätarkoittaa todella pehmeää alustaa.

-Lemmikki saattaa olla riski

-Liian iso rako patjan ja mahdollisen sängynpäädyn tai seinän välissä voi olla riski

-Isot ylimääräiset tyynyt pois

-Unilelut pois

-Painavat peitot pois

-Mitään mihin voi kuristua pois, esim. johdot, pitkät hiukset

Voi miettiä vielä:

 • Kuinka korkealla sänky on (putoaminen)
 • Pehmeä alusta lattialle, jos putoaa?
 • Teräviä ja kovia esineitä lähistöllä, jos putoaa?

Kertaus:

Neljä suurinta riskiä kätkytkuolemalle ovat:

 • Tupakointi
 • Mahallaan nukuttaminen
 • Yksin/valvomatta nukkuminen
 • Korvikeruokinta

Erinomainen tietopankki ylipäänsä vauvan nukkumiselle on Basis Online, josta löytyy kootusti NÄYTTÖÖN PERUSTUVAA tietoa vauvan nukkumisesta, SIDSistä, perhepetinukkumisesta jne. 

Takaisin blogiin