Tiehyttukoksen avaaminen -uusi hoitosuositus!

Tiehyttukoksen avaaminen -uusi hoitosuositus!

Iskikö tiehyttukos tai rintatulehdus?

Tiehyttukos on hyvä hoitaa hyvin pikaisesti, sillä hoitamattomana se saattaa nopeastikin johtaa rintatulehdukseen, joka taas vaatii yleensä lääkärikäynnin. Tukosten ja rintatulehduksen hoitosuositus on päivittynyt 2022.

  • Tukosta ei tule yrittää ”aukaista” mekaanisesti hieromalla, hammasharjalla tai ylenmääräisellä pumppaamisella. Rintatulehdusoireilussa on kyse mikrobitoiminnan epätasapainosta ja tulehduksesta, ja mekaaninen aukaisuyritys on haitallinen, lisää turvotusta ja voi vahingoittaa maitorauhaskudosta ja rintaa.
  • Lämpöä ei myöskään enää suositella käytettävän.
  • Lisäksi ylenmääräinen tyhjentäminen ja pumppaaminen pahentaa kierrettä.
  • Oikea ohje rintatulehdusoireisiin on nykysuositusten mukaan lepo, normaali imetys tai pumppaus, säännöllinen kipulääkitys ja viileä haude/ kylmäpussi turvotusta laskemaan ja kipua vähentämään.

Mistä tukokset johtuvat?

Osalle tulee tiehyttukoksia helpommin, kuin toisille. Usein imetyksen alkumetreillä saattaa tulla tiehyttukoksia, kun maito saattaa pakkautua rintoihin. Lisäksi silloin, kun imetystahtiin lähdetään tekemään muutoksia (esim yövieroitus), on olemassa riski tiehyttukoksille. Kun syöttövälit venyvät, voi rintaan tulla tukos, kun sieltä ei poistukaan enää sen verran maitoa, kuin mihin rinta on tottunut. Toisille tukoksia tulee helpommin, kuin toisille. Mikäli sinulla on aiemmin ollut tukos tai rintatulehdus, voi olla hyvä kiinnittää erityistä huomiota vieroituksen aikana asiaan, ettei tukosta pääse syntymään. Mikäli olet taipuvainen saamaan tukoksia, voit kokeilla ennaltaehkäistä niitä lesitiinivalmisteella. Esimerkiksi soijalesitiiniä voit ottaa yhden ruokalusikallisen päivässä.

 Mikäli rintaan tulee arkuutta, kuumotusta ja punoitusta paikallisesti, on sinulla todennäköisesti tiehyttukos. Usein kipeään kohtaan voi myös ilmestyä ihan selkeä patti.

Tukkeutuneen tiehyen hoito-ohje:

  • Imetä vauvantahtisesti. Jos teillä on menossa yövieroitus, on ehkä tarpeen hiukan himmata sen kanssa. Oletteko edenneet siinä turhan rivakasti? Rintaa ei ole kuitenkaan tarpeen yrittää tyhjentää kokonaan tiehyttukoksen poistamiseksi.
  • Tukoksen aukeamista voi koettaa tehostaa lypsämällä rintaa hellävaroen tukoskohdan päältä kohti rinnanpäätä imetyksen tai lypsämisen aikana.
  • Lepää! Tiehyttukos voi väsyttää.
  • Lääkitse itseäsi. Imetyksen aikana on turvallista käyttää tulehduskipulääkkeitä ohjeen mukaan, joten voit niiden avulla koettaa vähentää kipua ja turvotusta.
  • Viileää käärettä tai viileää kylmäpussia voit käyttää imetysten välissä varovasti.
  • Enää ei suositella lämpimässä hautomista pitkään, mutta voit koettaa helpottaa mahdollista tiukkaa herumista lämpöpussilla tai suihkussa imettämällä.

 Lisäniksejä: 

Lämminpullotekniikka:

Kaada puhtaaseen, leveäsuiseen lasipulloon kiehuvaa vettä ja anna pullon kuumentua hetken aikaa. Sen jälkeen kaada vesi pois ja viilennä pullon suuosa kylmän vesijohtoveden alla. Muu osa pullosta jää siis kuumaksi, eli käytä patakintaita, kun painat pullon suuosan tiiviisti kiinni rintaan, nännin ympärille. Rentoudu ja anna alipaineen tehdä työnsä! Se siis imaisee rinnanpään syvemmälle pulloon ja käynnistää herumisen.

Alipainepumpputekniikka:

Täytä alipainepumppu lämpimällä (ei liian kuumalla) vedellä. Sekoita veteen ruokalusikallinen Epsom-suolaa (saa esim. Ruohonjuuresta). Vettä sen verran, että kuitenkin pystyt puristamaan pumpun kiinni rintaan ja vesi osuu nänniin. Sitten vain pumppu kiinni tukkeutuneeseen rintaan ja Epsom-suolan, lämpimän veden sekä alipaineen yhdistelmän pitäisi tyhjentää tukkeuma. Voit pitää pumppua 10-15 minuuttia kiinni.

 

Lähde: Imetys.fi, Terveyskirjasto

Takaisin blogiin