Hammasterveys ja yöimetys

Hammasterveys ja yöimetys

 Yksi yleinen kysymys, jonka saan on, että miten hampaiden käy jos imettää taaperoa öisin. Osaa vanhemmista on hammashuollon puolelta pyydetty lopettamaan yöimetys mahdollisen reikiintymisen takia.

 Voiko siis taaperon tiheä yöimetys aiheuttaa reikiä?

 Hankala kysymys, sillä kukaanhan ei voi satavarmasti sanoa, että kyllä aiheuttaa tai ei, ei aiheuta. Ajattelen tätä tiedostettuna riskinä, joka perheiden pitää itse punnita. Mitkä on hyödyt ja mitkä mahdolliset haitat? 

Tämän hetkisen virallisen suosituksen mukaan yli yksivuotiaan suositellaan käyvän rinnalla korkeintaan 1-2 krt yössä. Suositukset tehdään koko väestölle. Väestön keskuudessa taas on esimerkiksi tietty pieni prosentti ihmisiä, joilla on synnynnäisiä kiillehäiriöitä, jotka altistavat jo valmiiksi reikiintymiselle. Suositukset ja "turvalliset rajat" on siis mietittävä aina moni seikka huomioiden.

 Rintamaito itsessään ei aiheuta reikiä. Ihan ensisijaisesti hyvä hammashygienia on tärkein tekijä taaperon hammasterveyttä ajatellen.

Osa vanhemmista haluaa varmuuden vuoksi noudattaa suositusta 1-2:sta yöimetyksestä. Toinen osa taas ottaa nk. tietoisen riskin, hoitaa hampaita hyvin (harjaus aamuin illoin sekä lisätty sokeri kokonaan poissa tai aivan minimissään) ja jatkaa yöimetyksiä hyvillä mielin.

 On siis mahdollista, että joidenkin lasten hampaat kärsivät siitä, että yöimetyksiä on paljon. Ja on mahdollista, ettei siitä seuraa mitään. Itse näen asian niin, että perheiden kannattaa punnita haitat ja hyödyt ja tehdä omalle perheelle sopiva ratkaisu.

 Jos perheessäsi on se tilanne, että yöimetyksiä on paljon ja ne stressaavat juurikin hampaiden takia, voi kuitenkin olla rauhoittavaa tietää muutama asia liittyen imetykseen. Ensimmäinen asia on se, että vaikka lapsi ns. nukkuisi tissi suussa, se ei tarkoita sitä, että hänen hampaansa lilluvat koko ajan maidossa. Maitoa tulee rinnasta vain silloin, kun lapsi aktiivisesti imee.

Tämän varmaan tiesitkin jo, mutta imetetyn lapsen suuhun ei mene pelkkä nänni, vaan on tarkoitus, että koko rinnanpää menee suuhun. Tällöin maito myös suihkuaa hyvin pitkälle nieluun, eikä myöskään jää samalla tavalla pyörimään suuhun, kuin vaikkapa tuttipullosta imettynä.

 Eli pelottelu siitä, että yöimetys on yhtä kuin, että lapsen suussa pyörii sokerilitkua tuntitolkulla, ei oikein pidä paikkansa.

 Tästä huolimatta ajattelen, että on tärkeää olla tietoinen suosituksista ja siitä, että kyllä, on mahdollista, että imetetylle lapselle tulee reikiä.

 Annan vielä yhden englanninkielisen lukusuosituksen, mikäli pohdiskelet tätä aihetta. Is Breastfeeding Linked to Tooth Decay?

Takaisin blogiin